vineri

29 martie, 2024

11 iulie, 2018

Președintele american Donald Trump a lansat miercuri un atac la adresa Germaniei din cauza susținerii pe care o acordă proiectului Nord Stream 2, afirmând că Berlinul a devenit ”prizonierul” Rusiei și criticând din nou faptul că această țară nu își crește cheltuielile de apărare.

Ministrul german al Apărării a reacționat imediat, spunând că ”omul de afaceri Donald Trump” nu trebuie să privească doar bilanțul contabil al relațiilor cu Rusia, ci la rezultate.

Donald Trump, care împreună cu secretarul general NATO Jens Stoltenberg s-a întâlnit cu presa înainte de debutul summit-ului NATO, a afirmat, citat de Reuters, că este ”foarte nepotrivit” ca Statele Unite să plătească pentru apărarea europeană împotriva Rusiei în timp ce Germania, cel mai mare economie europeană, să sprijine acorduri energetice cu Moscova.


Donald Trump urmează să se întâlnească miercuri și cu cancelarul german Angela Merkel, dar și cu președintele rus Vladimir Putin, săptămâna viitoare, luni.

Berlinul a aprobat construcția unei noi conducte care să aducă gaz rusesc pe sub Marea Baltică- Nord Stream 2- investiția fiind de 11 miliarde dolari. Angela Merkel a insistat că este vorba de un proiect privat, care nu este finanțat de la buget.

”Germania încheie un important acord pentru petrol și gaze cu Rusia, noi ar trebui să ne apărăm de Rusia, iar Germania plătește Rusiei, anual, miliarde și miliarde de dolari. Noi protejăm Germania, protejăm Franța, noi protejăm toate aceste state. Și apoi, mai multe țări vin și încheie acorduri cu Rusia, băgând în cuferele Rusiei miliarde de dolari. Prin urmare: noi trebuie să vă apărăm de Rusia în vreme ce voi plătiți Rusiei miliarde. Mi se pare total inadecvat”, a afirmat miercuri Donald Trump la reședința ambasadorului SUA din Bruxelles.

”Germania va avea aproape 70% din țară sub controlul gazului rusesc. Spuneți-mi voi, e potrivit așa ceva?” s-a mai întrebat Donald Trump.


Jens Stoltenberg, fost premier al Norvegiei, a precizat că nici măcar aliații europeni ai NATO nu se înțeleg asupra mijlocelor de a-și reduce dependența de gazele rusești

”Germania este total sub controlul Rusiei”, a repetat însă președintele american, care și-a reînnoit cererea către aliații NATO să cheltuie mai mult pentru apărarea Occidentului pentru că cetățenii american suportă de mulți ani o cotă ”nedreaptă” de cheltuieli militare.

”Cred că aceste state trebuie să facă mai mult și nu într-o perioadă de timp de 10 ani, ci chiar acum. Germania este un stat bogat și vorbesc de o creștere măruntă până în 2030. Ei bine, ar putea să crească aceste cheltuieli imediat, de mâine, și nu ar avea nicio problemă economică”, a mai afirmat Donald Trump.

Evoluția cheltuielilor militare ale celor 29 state membre NATO. România ar putea atinge abia anul acesta plafonul de 2% din PIB

Ministrul german al Apărării respinge afirmaţiile lui Donald Trump

Ursula von der Leyen, ministrul Apărării de la Berlin, a reacţionat aproape imediat la afirmaţia preşedintelui SUA, Donald Trump, potrivit căreia Germania este „prizoniera” Rusiei, declarând ţara sa are numeroase probleme cu Rusia.

„Avem numeroase probleme cu Rusia, fără nicio îndoială”, a spus oficialul german, care participă la summitul NATO de la Bruxelles. „Pe de altă parte, fără îndoială, în mod cert trebuie să ţinute deschise liniile de comunicare între ţări sau alianţe şi oponenţi”, a adăugat Ursula von der Leyen, citată de agenţia Reuters.

Ministrul german a mai afirmat că ar dori ca ”omul de afaceri Donald Trump” să se uite nu doar la bilanţul contabil, ci la rezultat. Ursula von der Leyen a subliniat că Germania se angajează să îndeplinească obiectivul de 2% din PIB pentru apărare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: