marți

26 martie, 2024

20 iulie, 2018

Preşedintele Donald Trump a criticat politica băncii centrale a SUA (Rezerva Federală, FED) de majorare graduală a dobânzii de politică monetară, nemulțumit de eventualul impact negativ pe care l-ar avea asupra ritmului de creștere economică și a competitivității exporturilor.

„De fiecare dată când suntem pe creştere, ei majorează din nou dobânzile. Chiar nu sunt bucuros de asta” a spus Donald Trump într-un interviu acordat postului CNBC, citat de Reuters.

Președintele SUA s-a arătat îngrijorat că moneda chineză se depreciază vertiginos şi că dolarul puternic „ne dezavantajează”.

Politica FED nu convine preşedintelui SUA


Strategii politicii monetare a FED plănuiesc încă două majorări ale dobânzii de referință în acest an, după cea din 13 iunie, cu 0,25 puncte procentuale, până la intervalul de 1,75%-2%.

Președintele FED, Jerome Powel, a spus Congresului că dobânzile ar trebui să crească în continuare, cu moderație, de vreme ce rata șomajului este la cel mai scăzut nivel din 1960 încoace (4%), iar rata anuală a prețurilor de consum a ajuns la 2,9%, în iunie – doi indicatori importanți care semnalează o viteză prea mare a creșterii economice.

Creșterea economică într-un rtim ferm de 2% în primul trimestru și creșterea dobânzilor într-o perioadă în care Banca Centrală Europeană și Banca Japoniei le țin pe loc, au propulsat dolarul la cel mai înalt nivel din ultimul an.

Jerome Powel a fost preferat de Donald Trump la conducerea băncii centrale, în ideea că îi va sprijini politica economică de creștere accelerată.


„Îi las să facă ceea ce cred ei că este cel mai bine. Dar nu îmi place această treabă care afectează ceea ce facem noi”, a spus Donald Trump.

FED a transmis pieței că nu va tolera, cel puţin până în anul 2020, creşterea inflaţiei peste nivelul stabilit, spune Reuters. Or, semnele din iunie spun că inflaţia ar putea depăşi plafonul stabilit de FED, respectiv 2%. Inflaţia anticipată pentru 2018 poate atinge 2,1% în SUA, urmând să rămână la acest nivel până în 2020.

2020 este și anul ân care Donald Trump va încerca să obțină al doilea mandat prezidențial.

FED a majorat până acum de 5 ori dobânda în actualul mandat și de 7 ori în total, de când a început normalizarea regimului monetar, după perioada de relaxare (quantitative easing), menită să scoată economia din criză.

Majoritatea economiștilor cred că FED are o politică monetară sănătoasă și creditează ingineria însănătoșirii economiei aplicată de banca centrală, notează Reuters.

Declarații „fără sens”

Nu este prima dată când Donald Trump se îndepărtează de practica îndelungată a președinților SUA de a respecta independența băncii centrale, comentând despre dobânzi și valoarea dolarului, într-o polemică implicită cu FED.

„Spun acum același lucru pe cere îl spuneam ca persoană privată. (…) Cineva ar putea afirma: „Poate nu ar trebui s-o spui și ca președinte”. Nici nu mi-ar putea păsa mai puțin de aceste afirmații, pentru că opiniile mele nu s-au schimbat”, a declarat Donald Trump, citat de Reuters.

„Declarațiile lui nu au sens pentru mine. Economia este în mare viteză de ceva vreme”, spune Mike Lorizio, șeful departamentului de titluri de stat al unei mari firme de administrare a activelor.

Puterea economiei americane dă putere dolarului. Ne așteptă la o creștere de 4% în trimestrul 2 și la cel mai scăzut nivel de cereri de locuri de muncă în ultimii 50 de ani, iar inflația este peste ținta oficială”, argumentează un alt operator de piață.

Economiștii mai spun că cel mai mare risc care amenință creșterea economică a Americii este propria politică a lui Donald Trump, mai ales cea de a impune tarife comerciale Chinei și europei, ca și unor aliați ca Mexic și Canada, mai spune analiza Reuters.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: