luni

22 aprilie, 2024

7 februarie, 2019

Banca Mondială, Washington

Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a desemnat  pe David Malpass drept candidat la funcţia de preşedinte al Grupului Băncii Mondiale, în încercarea de a influența şi mai mult activitatea instituției, în conformitate cu planurile Casei Albe.

Candidatul propus de Administrația SUA este un susținător loial al lui Donald Trump și un critic consacrat al instituţiilor financiare internaţionale, pe care le-a acuzat că ar fi „intruzive” şi „rezistente la schimbare”, potrivit Reuters.

Până la numirea în noua funcţie, candidatul SUA va continua să participe la negocierile cu China privind un nou regim al schimburilor comerciale bilaterale, inclusiv privind eventuala reformare a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).


David Malpass (62 de ani) este în prezent subsecretar pentru Afaceri internaţionale la Departamentul Trezoreriei din SUA şi a fost consilier economic în echipa de campanie electorală a lui Donald Trump. Malpass a lucrat şi în cadrul Administraţiei George H.W. Bush.

Mecanismul numirii

SUA este cel mai mare acţionar (16%) al Băncii Mondiale şi şansele lui David de a deveni preşedinte sunt consacrate de aranjamentul tradiţional conform căruia şefia Băncii revine unui american, iar cea a FMI unui european.

Totuşi, David Malpass trebuie să primească aprobarea reprezentanţilor ţărilor care deţin controlul asupra Consiliului de administraţie al instituţiei, iar aranjamentul menționat este tot mai contestat de ţările emergente.

David Malpass va avea mult de lucru pentru a-i convinge pe ceilalți acționari că este gata să treacă dincolo de vechile sale declarații și antecedente privitoare la agenda Băncii Mondiale” a declarat un fost oficial al Trezoreriei SUA, Scott Morris, acum membru al Centrului pentru Dezvoltare Globală din Washington, citat de Reuters.


Una din prioritățile Băncii , ca creditor mondial, în climatul financiar actual ar fi „nevoia unei abordări constructive cu China”, spune sursa citată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: