miercuri

17 aprilie, 2024

12 septembrie, 2014

Sancţiunile UE împotriva Rusiei au intrat vineri în vigoare, după publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE. Sunt vizate 15 companii ruse şi alte 24 de persoane cărora li se va aplica interdicţia de călătorie în spaţiul UE şi le vor fi îngheţate activele pe care le deţin în spaţiul european.

Sancţiunile sunt îndreptate împotriva producătorului de arme Kalaşnikov şi a companiilor energetice, Rosneft şi diviziile Gazprom implicate în industria petrolieră, dar şi împotriva unor apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin.

Pe lista celor sancţionaţi se află Serghei Cemezov, în calitatea sa de “asociat apropiat cunoscut al preşedintelui Putin, împreună cu care a fost detaşat la Dresda ca ofiţer KGB”. El este preşedintele grupului de apărare şi industrial Rostec.


Pe lista neagră au mai fost adăugaţi, pe lângă o serie de lideri separatişti din regiunea Donbas şi din Crimeea, şi Vladimir Jirinovski, dar şi vicepreşedintele camerei inferioare a parlamentului rus, Igor Lebedev.

Companiile ruse nu vor putea face împrumuturi pe mai mult de 30 de zile

Conform noilor măsuri, se interzice furnizarea, în mod direct sau indirect, către orice persoană, entitate sau organism din Rusia, de asistență tehnică, servicii de intermediere sau alte servicii legate de produsele și tehnologiile cu dublă utilizare și de furnizarea, fabricarea, întreținerea și utilizarea acestor produse și tehnologii.

Companiile ruse care nu mai au acces la aceste servicii şi produse sunt:

  • JSC Sirius (optoelectronică pentru uz civil și militar)
  • OJSC Stankoinstrument (inginerie mecanică pentru uz civil și militar)
  • OAO JSC Chemcomposite (materiale pentru uz civil și militar)
  • JSC Kalashnikov (arme de calibru mic)
  • JSC Tula Arms Plant (sisteme de armament)
  • NPK Technologii Maschinostrojenija (muniție)
  • OAO Wysokototschnye Kompleksi (sisteme antiaeriene și antitanc)
  • OAO Almaz Antey (întreprindere de stat; arme, muniție, cercetare)
  • OAO NPO Bazalt (întreprindere de stat, producție de utilaje pentru fabricarea de arme și muniție)

Aceste companii nu vor mai avea acces la finanțare sau asistență financiară legată de produsele și tehnologiile cu dublă utilizare, incluzând în special subvențiile, împrumuturile și asigurarea creditelor la export.


O altă măsură vizează interdicţia de a cumpărara, vinde, furniza servicii de investiții sau de asistență la emiterea sau efectuarea de oricare alte operațiuni cu valori mobiliare și instrumente ale pieței monetare a căror scadență este mai mare de 90 de zile, emise după perioada 1 august 2014-12 septembrie 2014, sau cu o scadență de peste 30 de zile, emise după 12 septembrie 2014.

Astfel, companiile nu se vor mai putea finanţa de pe piaţa europeană, împrumuturile lor nu pot avea o maturitate mai mare de 30 de zile. Se reduce astfel perioada, de la trei luni la o lună.

Celelate companii ruse vizate de sancţiuni sunt:

  • OPK OBORONPROM
  • UNITED AIRCRAFT CORPORATION
  • URALVAGONZAVOD
  • ROSNEFT
  • TRANSNEFT
  • GAZPROM NEFT

Descărcaţi aici documentul intergral, în limba română, referitor la sancţiunile impuse de UE şi publicat în Jurnalul Oficial al UE.

Descărcaţi aici lista, în limba română, cu persoanele sancţionate de Uniunea Europeană.

SUA pregătesc sancţiuni similare şi vizează cea mai mare bancă rusă

Washingtonul urmează să anunţe, la rândul său, tot vineri, entităţile care vor fi supuse unor sancţiuni suplimentare.

Potrivit The Guardian, SUA vor viza limitarea accesului celei mai mari bănci ruse, Sberbank, la finanţarea pe pieţele internaţionale şi va îngreuna şi mai mult accesul la finanaţare celor cinci bănci sancţionate în luna iulie: VTB Bank, Gazprombank, Bank of Moscow VEB şi Russian Agriculture Bank.

Gazprom a redus livrările de gaz spre Europa

După Polonia, care a anunţat joi o reducere a livrărilor de gaz de către Gazprom, şi Austria şi Slovacia au sesizat aceeaşi situaţie.

Cele două ţări au constatat o scădere a cantităţii de gaz rusesc cu 15% în cazul Austriei şi cu 10%, în cazul Slovaciei. Toate cele trei ţări europene au inversat fluxurile şi furnizează Ucrainei gaz, după ce compania rusă a sistat alimentarea ţării vecine, în vara acestui an.

Referitor la livrările în Austria şi Slovacia, Gazprom susţine că desfaşoară lucrări de întreţinere la conducte şi la facilităţile de stocare, înainte de venirea iernii.

Este însă un avertisment deloc subtil al Moscovei transmis ţărilor europene, în contextul acestor noi sancţiuni.

În plus, Rusia a anunţat intenţia de a răspunde măsurilor punitive ale Europei cu unele similare. După lansarea ideii de a închide spaţiul aerian rus pentru zborurile companiilor occidentale şi interdicţia la importul de produse alimentare şi alimente, Moscova a anunţat joi că are în vedere interdiţii la importul de anumite maşini sau produse din industria uşoară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: