joi

28 martie, 2024

16 august, 2013

Guvernul nu va acorda venituri de completare unor lucrători din companiile de stat care vor fi disponibilizați până în anul 2018, potrivit unui proiect de ordonanță simplă inițiat de Ministerul Finanțelor. Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a explicat că plățile compensatorii erau oricum gândite pentru companiile mari care fac disponibilizări ample

Conform proiectului de ordonanță al MFP, măsurile speciale de protecție socială nu se vor mai aplica în cazul concedierilor colective efectuate prin planuri care cuprind până la 1.000 de salariați.

Proiectul de ordonanță simplă modifică prevederile Ordonanței de urgență 36/2013, care prevedea acordarea de salarii compensatorii muncitorilor disponibilizați din companiile de stat.


”Prevederile prezentei ordonanțe de urgență reglementează măsurile de protecție socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza unui plan de disponibilizare care prevede disponibilizarea unui număr mai mare de 1.000 salariați”, se arată în proiectul de ordonanță inițiat de MFP.

În nota de fundamentare, MFP arată că instituirea pragului de 1.000 de persoane concediate colectiv limitează efortul bugetar asupra asigurărilor de șomaj doar la ”situațiile cu cel mai mare impact social”.

Astfel, Guvernul Ponta II încearcă să mai reducă din cheltuieli tăind din măsurile de protecție sociale decise de același Cabinet în urmă cu 4 luni.

(Descarcă de AICI Proiectul de ordonanță și Nota de Fundamentare)

Liviu Voinea: Compensațiile erau oricum pentru disponibilizările ample

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, că și în vechea formulă, adoptată acum 4 luni, măsurile compensatorii pentru salariații concediați erau destinate companiilor mari, care fac disponibilizări ample.


Portrivit acestuia, salariile compensatorii reglementate de OUG 36/2013 se acordă de către guvern de la caz la caz, în funcție de companii și de planurile de restructurare pe care le depun respectivele înreprinderi de stat, iar noul proiect de ordonanță simplă instituie un criteriu obiectiv pentru decizia de acordare a ajutoarelor.

”Inclusiv forma care există în prezent prevede că aprobarea se face numai de la caz la caz, nu este automată. Acum se adaugă un criteriu care să facă obiectivă această acordare de la caz la caz. Este vorba despre un criteriu normal. Măsura în sine a fost gândită pentru companiile mari și disponibilizările mari”, a declarat Liviu Voinea, pentru cursdeguvernare.ro.

El a explicat că pragul de 1.000 de salariați concediați, propus de MFP, prin noul proiect de ordonanță simplă, are impact bugetar pozitiv în două direcții: prin economia la plățile compensatorii și prin cea la cheltuielie de la fondul de șomaj.

Prin Ordonanța de urgență 36/2013, adoptată în urmă cu 4 luni, Guvernul decidea că persoanele concediate din companiile de stat vor beneficia de următoarele drepturi: indemnizaţie de şomaj, venit lunar de completare și plăţi compensatorii acordate de către societăţi în conformitate cu prevederile contractelor de muncă aplicabile la nivelul fiecărei societăţi.

Venitul lunar de completare se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea.

După expirarea ajutorului de șomaj, acest venit de completare se acordă lunar, timp de 12, până la 24 de luni, în funcție de vechime (nivelul minim al venitului este la 3 ani vechime, iar nivelul maxim la peste 25 de ani vechime), conform ordonanței de urgență de acum 4 luni.

17 companii de stat, în special din domeniul minier, intră în programul de concedieri colective derulat până în anul 2018, în urma căruia un total de 10.000 de salariați trebuie să fie disponibilizați.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: