joi

28 martie, 2024

3 septembrie, 2014

Societatea Academică din România (SAR) a obţinut de la ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, o sinteză a studiului de impact realizat în vederea adoptării unei legi de modificare a CAS.

În esenţă, documentul este plin de statistici Eurostat, INS sau ale Consiliului Fiscal şi pleacă de la premisa: dacă în 2009, când CAS s-a majorat cu 3 pp, încasările la buget din această sursă s-au micşorat cu 3%, atunci în 2014, când ar scădea CAS, ar trebui să crească şi încasările la buget.

Potrivit documentului, scenariul „pesimist” al Ministerului Finanţelor este următorul: „dacă reducerea CAS ar scoate la iveală în 2015 doar 25% (4, 75 miliarde lei) din evaziunea fiscală estimată de Consiliul fiscal la 19 miliarde de lei, golul de venituri estimat de MFP va fi acoperit, fără măsuri suplimentare.


Documentul transmis SAR reia teoriile emise de ministrul Petrescu şi de premierul Victor Ponta în faţa preşedintelui Traian Băsescu, la întâlnirea organizată la Cotroceni pe tema sustenabilităţii măsurii de reducere a CAS.

Analize ale măsurii privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale publicate de cursdeguvernare.ro :

Document / Reducerea CAS – prin prisma cifrelor Ministerului de Finanțe: Analiza comparativă cu sistemele europene – în dezacord cu măsura

Repartizarea reducerii CAS – angajator/angajat – din perspectiva evoluțiilor europene

Răspunsul oferit SAR de juriştii de la Finanţe

SAR a solicitat ministerului studiul de impact privind reducerea CAS, prin intermediul unei cereri formulate în baza Legii 544, după ce ministrul Ioana Petrescu a afirmat că nu i-a pus la dispoziţie preşedintelui Traian Băsescu acest document pentru că nu este public.

Preşedintele SAR, Alina Mungiu- Pippidi, a primit de la juriştii ministerului o scrisoare nesemnată, în care se precizează că ”lucrările de analiză și evaluare preliminară a impactului noilor reglementări sunt lucrări curente și nu documente oficiale de politici publice”, ca atare nu ar exista obligația publicării lor, iar expunerea de motive ar fi conținut suficiente informații pentru ca publicul să înțeleagă justificarea actului normativ.


Juriștii de la Finanțe mai argumentează și că domeniul fiind reglementat prin legi ordinare nu ar fi necesar niciun studiu de impact.

SAR a primit însă o sinteză privind impactul macroeconomic şi bugetar al reducerii CAS cu 5 puncte procentuale.

Opinia preşedintelui SAR legată de argumentaţia Finanţelor poate fi citită pe site-ul Romania Curata.

Descărcaţi AICI sinteza oferită SAR de Ministerul Finanţelor

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: