miercuri

17 aprilie, 2024

27 aprilie, 2013

(Click pentru mărire)

Trei miniștri vor rămâne cu autorități de management pentru fondurile europene, însă 11 miniștri vor avea în subordine organisme intermediare, potrivit schemei grafice a sistemului de absorbție de fonduri UE pentru perioada de programare 2014-2020, pus la dispoziția cursdeguvernare.ro de către Ministerul Fondurilor Europene.

Astfel, autoritățile de management al programelor europene se vor împărți între PSD – două și PC – una. Liberalilor le vor reveni organismele  intermediare, în număr de 3. Grosul OI-uri va fi împărțit între PSD și PC: 6 la social-democrați și 3 la conservatori. Un al douăsprezecelea tip de OI va merge la administrațiile regionale, adică preponderent sub controlul PSD.

Schița arhitecturii instituționale 2014-2020 are la bază un memorandum aprobat în guvern în 10 aprilie 2013 și urmează să fie inclusă în negocierile cu Comisia Europeană.

Autoritățile de management și miniștrii lor


Practic, prin noua schemă, în relație cu Bruxelles-ul, pentru transmiterea cererilor de rambursare și atragerea banilor de la Comisia Europeană, trei miniștri vor rămâne cu Autorități de Management: ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea, și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici (PSD), va avea în subordine 4 autorități de management, care vor cuprinde cea mai mare parte a fondurilor structurale și de coeziune: AM Programul Operațional (POS) Infrastructură Mare (proiecte de transporturi, de mediu și de energie), AM POS Competitivitate (proiecte industriale și de comunicații), AM POS Dezvoltarea Resurselor Umane (proiecte pentru ocuparea forței de muncă) și AM PO Asistență Tehnică (proiecte de asistență tehnică în absorbția de fonduri europene).

Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea (PSD), va avea în subordine 3 autorități de management: AM Programul Operațional Regional (proiecte de dezvoltare regională și pentru IMM-uri, precum și de turism) și AM PO Dezvoltarea Capacității Administrative. Pe măsură ce instituțiile regionale vor fi constituite, AM POR va trece către acestea, operațiune care este prevăzută pentru 2015-2016, cel târziu.

Acestea sunt fonduri structurale și de coeziune, pentru care alocarea pusă la dispoziția României este de 21,8 miliarde de euro în perioada 2014-2020, potrivit deciziei de la Consiliul European, aflate acum în procedura de trialog (negociere Comisia Europeană – statele membre- Parlamentul European).


De asemenea, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin (PC), va avea în subordine trei autorități de management: Autoritatea de Plăți și Intervenții în Agricultură – APIA (pentru plățile directe la hectar), AM pentru programul Național de Dezvoltare Rurală (proiecte pentru infrastructura satelor), AM pentru Programul Național pentru Pescuit și Acvacultură (proiecte în domeniul piscicol).

Aceste programe vor totaliza circa 17,5 miliarde de euro, potrivit alocării discutate la Consiliul European.

Organismele intermediare și miniștrii lor

Pe lângă aceste autorități de management, politica absorbției fondurilor UE va fi aplicată în teritoriu de 12 organisme intermediare, care vor intra în contact direct cu beneficiarii și vor împărți banii către aceștia.

OI-urile vor primi competențe, prin delegare, de la AM-uri, pe partea de verificare a proiectelor, a licitațiilor, aprobare de cheltuieli, însă vor aplica proceduri strandard impuse de autoritățile de management.

Autoritățile de management vor face în continuare verificări la proiecte însă prin sondaj.

La POS Infrastructură Mare vor fi 4 organisme intermediare, cu miniștrii aferenți: OI Transport – la ministrul Transporturilor Relu Fenechiu (PNL), OI Autostrăzi – la ministrul delegat pentru priiecte de infrastructură și investiții străine, Dan Șova (PSD), OI Mediu – la ministrul Mediului, Rovana Plumb (PSD), OI Energie – la ministrul delegat pentru energie, Constantin Niță (PSD).

La POS Competitivitate, vor două organisme intermediare: OI Cercetare/dezvoltare/industrie – la ministrul Economiei, Varujan Vosganian (PNL), și OI Agenda Digitală – la ministrul societății informaționale, Dan Nica (PSD).

La POSDRU vor funcționa două organisme intermediare: OI Educație, la ministrul Educației, Remus Pricopie (susținut de PSD), și OI ocupare și incluziune socială – la ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu (PNL).

La PO Regional vor funcționa două organisme intermediare: OI Regionale/competitivitate /IMM-uri – la Agențiile de Dezvoltare Regională (administrațiile locale) și OI Turism – la Autoritatea Națională pentru Turism (ANT), din subordinea ministrului delegat de resort, Maria Grapini (PC).

La Programul Național pentru Dezvoltare Rurală, ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea (PSD) va avea un organism intermediar pentru Infrastructură Publică în Mediul Rural, iar un al doilea OI va rămâne la ministrul Agriculturii, Daniel Constantin (PC) – OI Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: