marți

16 aprilie, 2024

17 decembrie, 2014

Mihai Bogza, preşedintele CIS

Consiliul Investitorilor Străini (CIS) a dat publicităţii, miercuri, un set de propuneri pentru îmbunătățirea activității instituțiilor publice, cu accent pe transparenţă, predictibilitate şi stabilitate a cadrului legislativ. În spatele declaraţiilor diplomatice făcute la prezentarea iniţiativei acestui organism se citeşte preocuparea CIS pentru îmbunătăţirea climatului investiţional general în România.

Propunerile şi poziţiile oficiale

Demersul CIS a fost explicat de Steven van Groningen, membru al board-ului CIS, care a insistat pentru un dialog constant între guvern şi mediul de afaceri.

“Pentru a crea predictibilitate şi stabilitate este nevoie de o mai eficientă administrare a banului public, de o mai bună prioritizare a marilor proiecte de investiţii publice şi de legiferare mai puţin frecventă prin ordonanţe de urgenţă”, a spus Steven van Groningen.


Preşedintele Consiliului, Mihai Bogza, a insistat: “Adoptarea unor măsuri în afara unui dialog prestabilit, transparent şi deschis cu mediul de afaceri reduce considerabil şansa de a avea performanţă economică sustenabilă şi pe termen lung.”

Potrivit documentului prezentat miercuri, CIS a identificat o serie de aspecte din activitatea instituţiilor publice care ar trebui îmbunătăţite:

  • prioritizarea investiţiilor publice după un algoritm transparent
  • îmbunătăţirea guvernanţei corporative în companiile de stat
  • reforma structurii salariilor din sectorul public fără creşterea anvelopei salariale totale
  • creşterea capacităţii guvernului de monitorizare a obligaţiilor asumate

Documentul elaborat de Consiliul Investitorilor Străini propune şi:

  • dezvoltarea pieţei de capital, prin asumarea de către guvern a unui calendar de listare a companiilor deținute majoritar de stat
  • alinierea la standardele internaţionale a legii care reglementează emisiunile de obligaţiuni ipotecare, astfel încât aceasta să devină funcţională

Descărcaţi AICI propunerile CIS

Îngrijorări şi preocupări

Chestionat şi în legătură cu stabilitatea guvernării, Steven van Groningen consideră că relativ desele schimbări din plan guvernamental petrecute în ultimii 2 ani în România nu ar constitui o problemă pentru mediul economic dacă schimbările din ministere se limitează la nivel de ministru şi secretari de stat.


“Ce să facem, este un dat, nu putem să schimbăm asta, este un efort să stabilim un dialog cu persoanele şi organizaţiile respective. Măcar acum sper să nu avem schimbări care merg mult mai departe decât ministerele, aşa cum se întâmplă dacă se schimbă radical puterea politică, iar schimbările merg mai adânc. Nu vreau să mă gândesc la câţi miniştri am văzut eu în cei 12 ani de când am avut aceeaşi funcţie. Dar nu mă aştept acum la probleme”, a declarat miercuri Steven van Groningen.

Preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, Mihai Bogza, a insistat miercuri pentru respectarea literei şi spiritul legilor: “Avem o lege care asigură prioritizarea investiţiilor publice. Acest efort de prioritizare ar trebui să continue, pentru că este singura cale prin care se asigură eficientizarea cheltuielor publice. Ca să fac o glumă amară: investitorii preferă să se ducă în ţările unde se fac autostrăzi, nu unde se schimbă borduri. Bine, e puţin exagerat, pentru că decizia schimbării bordurilor este luată la nivel local, dar este un fapt de viaţă, o realitate- investitorii nu se uită la borduri, ci la autostrăzi, a spus preşedintele CIS.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: