sâmbătă

20 aprilie, 2024

3 august, 2017

Guvernul va aproba în ședința de vineri OUG prin care vor fi aproape înghețate toate pensiile speciale și care nu va permite, începând cu 15 septembrie, ca beneficiarii de astfel de drepturi să se retragă din activitate cu sume mai mari decât aveau când lucrau, așa cum se întâmplă acum.

Potrivit proiectului obținut de cursdeguvernare.ro, sunt vizate toate pensiile speciale, cu excepția magistraților:

  • pensiile militare (MAI, MApN, SRI, STS, SIE, SPP, gardienii din penitenciare etc)
  • pensiile suplimentare ale parlamentarilor
  • personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă
  • funcţionarului public parlamentar
  • pensiile membrilor Corpului diplomatic şi consular
  • pensiile consilierilor de conturi (de la Curtea de Conturi)

Pentru toate aceste categorii, mai puțin magistrații, indexarea anuală se va face doar cu rata medie anuală a inflației și dispare creșterea suplimentară cu 50% din majorarea salariului/soldei celor încă în activitate.


În cazul tuturor pensiilor speciale, cunatumul drepturilro bănești nu s ecalculează în funcție de contribuțiile virate la bugetul de pensie, ci ca procent (între 65 și 80%) din ultimele venituri (la mitilari, de exemplu, se aleg șase luni consecutive din ultimii cinci ani de activitate). Intră în baza de calcul, la care se aplică procentul, inclusiv sporurile sau primele de vacanță etc.

Deocamdată, guvernanții nu se ating și formula de indexare a pensiilor normale (cele acordate pe principiul contributitivității), ceea ce înseamnă că râmâne: „Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuala a inflației, la care se adauga 50% din creșterea reală a caștigului salarial mediu brut realizat”.

Exemple de pensii militare crescute spectaculos din cauza recalculărilor și indexărilor:

  • pensie calculată în anul 2009, în baza legilor 164/2001 şi 179/2004, avea o valoare iniţială de 6.503 lei şi a ajuns la o valoare de 19.065 lei, în prezent
  • cea mai mare diferenţă s-a înregistrat în cazul unei pensii calculate în 2005 la o valoare lunară de 3.366 lei. După recalculări determinate de schimbarea legislației, la care s-au aplicat indexările ce stabilesc majorarea cu 50% din creşterea salariului pe funcţie si un procent de 100% din rata anuală a inflaţiei, a ajuns în 2017 la valoarea de 15.511 lei lunar.

Militarii, cei mai afectați

În cazul pensiilor militare, au fost introduse și modificări ce schimbă calculul pensiei și care determină o diminuare semnificativă, nu doar o plafonare la 100% din ultimele câștiguri.


(Reamintim că în cazul lor se putea ieși la pensie cu un cuantum ce putea ajunge și la 110% din valoarea utlimelor venituri luate în calcul).

Astfel, OUG introduce raportarea la net, nu la brut, în calcularea pensiei:

„Cuantumul net al pensiei militare de stat, nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei.”

Netul celor activi este diminuat de plata contribuțiilor, de sănătate și pentru pensie, pe care pensionarii nu le mai plătesc. Impozitul pe venit este reținut doar în cazul pensiilor de peste 2.000 de lei, prag pe care îl depășesc cei aflați în rezervă (pensia medie în sistem este de 3.200 lei).

Ordonanța stabilește și reguli de tranziție care vor provoca probabil o înghesuială și mai mare la depunerea dosarelor de trecere în rezervă:

Este adevărat că în cazul militarilor prevederile OUG se aplică abia de la 15 septembrie, dar articolul anterior menționează că cererile de pensionare înregistrate şi nesoluționate până la această dată „se soluționează conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii şi asigurări sociale.”

Dacă nu se procesează suficient de rapid dosarele, cei care au făcut cerere acum vor avea o pensie mult mai mică.

Magistrații, din nou, deasupra tuturor

Din această ultimă variantă au dispărut total referirile la magistrați (judecători și procurori). În cazul acestora, indexarea rămâne așa cum este prevăzută în actuala formă a Legii 303/2004.

Este cea mai avantajoasă formulă de indexare din tot sistemul de pensii:

„Pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevăzute la art. 84 se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a unui judecător şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precumşi a sporului de vechime. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, judecătorul sau procurorul îşi poate păstra pensia aflată în plată.”

Proiectul de OUG care intră la aprobare în ședința de vineri a Guvernului nu conține și abrogarea prevederii de mai sus, abrogare ce apărea însă în forma care era discutată în weekend.

Varianta inițială mai aduce câteva noutăți menite să stârnească furia magistraților:

  • cunatumul pensiei era diminuat la un cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiei lunare sau de salariul de bază lunar, după caz, din ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării. Legea actuală prevede un procent de 80% dintr-o bază în care intră și totalul sporurilor: „în cuantumde 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”.
  • abroga și alineatul care adăuga, la fel ca și în cazul militarilor, 1% din baza de calcul

Instituții unde conducerea a dezertat in corpore

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi o nouă serie de decrete pentru trecerea în rezervă – șapte chestori de poliție și un general de brigadă cu o stea se adaugă astfel lungului șir de înregimentați care au ales pensionarea cea mai rentabilă.

Cu aceștia, numărul total ajunge la 40 de generali (dintre care 18 sunt de la SRI), contraamirali sau chestori de poliție pensionați anul acesta. Reamintim că cei din sistem știau că se pregătește o astfel de măsură, așa încât mulți s-au retras încă de anul trecut sau măcar în lunile anterioare.

Fuga după pensie a dus la o situație inedită, cu instituții unde conducerea a dezertat in corpore, așa cum s-a întâmplat la Jandarmerie Română, unde pleacă până și generalul de brigadă Marin Andreiana, șeful instituției.

De asemenea:

  • la Poliția de Frontieră au plecat 15 din cele 16 persoane aflate în structura de conducere
  • au plecat, sau vor să plece, nu doar șefii cu salarii mai mici, ci și cei cu grade inferioare: aproape 1.000 de cereri au fost depuse în ultima săptămână, la MAI
  • printre ei se numără 15 şefi de inspectorate
  • sute de ofițeri MApN și-au depus dosarele

(DESCĂRCAȚI AICI ULTIMA FORMĂ A OUG)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: