luni

22 aprilie, 2024

27 iunie, 2014

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal

Consiliul Fiscal a efectuat o evaluare a efectelor pe care ordonanţa privind restructurarea creditelor, adoptată joi de Guvern, le va produce, considerând că dimensiunea pierderii de venituri ar trebui să fie uşor de acomodat în cadrul proiectului de buget, astfel încât ţintele anuale şi cele pe termen mediu să nu fie afectate.

Conform prevederilor legale, Guvernul a cerut avizul Consiliului Fiscal înainte de emiterea ordonanţei de modificare a Codului fiscal pentru acordarea unei deduceri speciale la calculul impozitului pe venit pentru credite restructurate.

Scenariile în baza cărora s-a formulat opinia

CLICL pentru mărire

Conform analizei Consiliului, (vezi tabelul de mai sus) expunerea totală aferentă creditelor acordate persoanelor fizice ale căror venituri nu depăşesc suma de 2200 de lei brut pe lună este egală cu 31,81 mld. lei sau 36,93% din total credite acordate persoanelor fizice. Numărul maxim de debitori vizaţi de ordonanţă este de circa 985.000, reprezentând 48,84% din total debitori persoane fizice cu credite pentru investiţii imobiliare şi de consum.


Există şanse rezonabile, apreciază Consiliul Fiscal, ca reglementarea să fie mai puţin atractivă în cazul debitorilor care nu înregistrează întârzieri la plată şi mai atractivă pentru cei care înregistrează întârzieri semnificative în serviciul datoriei (dar până în 90 de zile), dar care reprezintă sub 10% din debitorii eligibili.

Consiliul Fiscal a calculat şi costul unui credit restructurat în comparaţie cu costul unui credit în absenţa facilităţii fiscale (vezi tabelul de mai jos)

CLICK pentru mărire

Estimările legate de impactul bugetar

Având în vedere că nimeni nu poate stabili exact câte persoane vor apela la facilitatea restructurării creditelor, Consiliul Fiscal a realizat scenariile minimale şi maximale.

Aceste scenarii indică: încasările din impozitul pe venit vor fi mai mici cu o sumă cuprinsă între 0 şi 771,73 milioane lei pe an (maximul reprezentând circa 0,1% din PIB prognozat pentru anul 2016).


Consiliul Fiscal apreciază, în baza acestor date, că există o probabilitate ridicată ca impactul bugetar net să se situeze în partea inferioară a intervalului menţionat anterior.

În aceste condiţii, dimensiunea pierderii de venituri ar trebui să fie uşor de acomodat în cadrul proiectului de buget astfel încât ţintele anuale şi cele pe termen mediu să nu fie afectate.

În plus, la momentul definitivării proiectului de buget pentru anul 2016, incertitudinile referitoare la dimensiunea pierderii de venituri bugetare se vor fi clarificat, iar cuantumul pierderilor de venituri bugetare va putea fi evaluat cu precizie şi compensat corespunzător.

Descărcaţi AICI documentul care conţine Opinia Consiliului Fiscal

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: