vineri

29 martie, 2024

24 aprilie, 2014

Alexandru Kiss, vicepreşedinte al Consiliului Județean Bihor, este urmărit penal pentru luare de mită, abuz în serviciu şi trei fapte de spălare de bani, într-un dosar în care mai sunt acuzaţi milionarul Alexandru Mudura şi alte cinci persoane, potrivit unui comunicat al DNA.

Procurorii anticorupţie îi acuză pe cei şapte că au spălat mai multe sume de bani, parte din aceştia fiind folosiţi ca mită pentru vicepreşedintele CJ Bihor, pentru ca acesta să aranjeze încredinţarea unor contracte pe bani publici unor firme aparţinându-le oamenilor de afaceri din dosar.

În dosar este acuzat şi Beneamin Rus, patronul grupului de firme Selina, al cărui director general, Călin Roman, ar fi încercat anul trecut să-l mituiască pe Dan Şova, la vremea respectivă ministru delegat al Marilor Proiecte.


Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine a dezvăluit în octombrie 2013 că un om de afaceri a încercat să-l mituiască în timpul vizitei unei vizite în China care a avut loc în septembrie acelaşi an.

După revenirea în ţară, Dan Şova a făcut o sesizare la DNA, însă dosarul, trimis la Oradea, s-a împotmolit după ce ministrul a făcut publică informaţia.

Milionarul Alexandru Mudura şi Beneamin Rus sunt cercetaţi în mai multe dosare.

Persoanele urmărite penal în dosar, alături de Alexandru Kiss

  • Alexandru Mudura – administrator al grupului de societăți LOTUS MARKET Oradea, acuzat de spălare de bani
  • Vilmos- Laszlo Bojtzor – complicitate la luare de mită şi spălare a banilor
  • Gheorghe – Ioan Roatiş – administrator al societății MARTEX TRANS S.R.L. Oradea, auzat de spălare de bani
  • Beneamen Rus – administrator al grupului de societăți SELINA Oradea, îacuzat de spălare de bani
  • Ferenc Miklossy – cetățean maghiar, administrator al societății KEVIEP Kft Debrețin, Ungaria, acuzat de spălare de bani
  • Ferenc-Laszlo Miklossy – cetățean maghiar, administrator al societății EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, acuzat de spălare a banilor

Faptele, prezentate de DNA:

„1. Suspecții Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo și Rus Beneamin au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți din România (SELINA S.R.L. Oradea și TRAMECO S.A. Oradea) și SUA (WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington), prin intermediul căruia, în perioada 2005 – 2006, a fost disimulată plata sumei de aproximativ 600.000 euro. Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. le-a importat de la firme din Germania și Olanda, prin intermediul societății WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington, controlată de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington la prețuri mult mai mari.


Cei aproximativ 600.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care suspectul Rus Beneamin, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți SELINA Oradea, le-a plătit suspectului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc (președinte al Consiliului Județean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze societatea SELINA S.R.L. în cadrul procedurilor derulate de C.J. Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea.

Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către suspectul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, Consiliul Județean Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro.

2. Suspecții Kiss Alexandru-Iosif Francisc, Mudura Alexandru, Bojtor Vilmos-Laszlo, Roatiș Gheorghe-Ioan, Miklossy Ferenc și Miklossy Ferenc-Laszlo au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România (ECO BIHOR S.R.L. Oradea, EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, MARTEX TRANS S.R.L. Oradea), Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra) și Ungaria (KEVIEP Kft Debrețin), prin intermediul căruia, în perioada 2003 – 2004, a fost disimulată plata sumei de 300.000 euro. Spălarea banilor a fost realizată sub masca plății unor livrări de utilaje și materiale pe care KEVIEP Kft Debrețin le-a făcut către firma sa din România EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, folosind ca intermediari societățile ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlată de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo, respectiv MARTEX TRANS S.R.L. Oradea, administrată de suspectul Roatiș Gheorghe-Ioan. În concret, KEVIEP Kft Debrețin a livrat către ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra utilaje și materiale în valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul societății EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, cu peste 500.000 euro.

Cei 300.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care suspectul Miklossy Ferenc, în calitate de asociat majoritar și administrator al societății KEVIEP Kft Debrețin, le-a plătit suspecților Kiss Alexandru-Iosif-Francisc și Mudura Alexandru pentru a-și exercita influența asupra membrilor comisiei de negociere, constituită de Primăria Municipiului Oradea, pentru încheierea contractului de parteneriat public-privat având ca obiect execuția și exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea.

3. Suspecții Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Mudura Alexandru, Bojtor Vilmos-Laszlo și Rus Beneamin au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România (SELINA S.R.L. Oradea și TRAMECO S.A. Oradea) și Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra), prin intermediul căruia, în perioada 2003 – 2004, a fost disimulată plata sumei de 100.000 euro. Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. Oradea le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societății ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlată de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra la prețuri cu circa 50% mai mari.

Cei 100.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care suspectul Rus Beneamin, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți SELINA Oradea, le-a plătit suspecților Kiss Alexandru-Iosif-Francisc și Mudura Alexandru pentru a-și exercita influența asupra funcționarilor implicați în derularea unor proceduri de achiziție publică, astfel încât acestea să fie adjudecate de firmele din grupul SELINA”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: