vineri

29 martie, 2024

9 august, 2016

DNADNA a cerut marți Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) instituirea, pentru o durată de 60 de zile, a măsurii preventive constând în interdicția inițierii procedurilor de dizolvare și lichidare privind SC Carpatica Asig SA.

Dacă procedura a fost deja inițiată, procurorii solicită suspendarea acesteia.

În caz contrar, explică DNA, compania nu va putea fi trasă la răspundere, în condițiile în care există deja o sentință în prima instanță.


Punerea în aplicare a deciziei ASF de declanșare a falimentului va împiedica această răspundere penală, mai spune DNA.

Comunicatul integral al DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția Judiciară Penală au solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție luarea, pentru o durată de 60 de zile, a măsurii preventive constând în interdicția inițierii procedurilor de dizolvare și lichidare privind SC CARPATICA ASIG SA, sau, după caz, suspendarea procedurilor de dizolvare și lichidare inițiate, în situația în care, la data judecării prezentei cereri, acestea proceduri au fost deja inițiate.

SC CARPATICA ASIG SA a fost trimisă în judecată, ca persoană juridică, pentru infracțiuni de cumpărare de influență și dare de mită, la data de 25 aprilie 2014, după finalizarea unei anchete complexe.


Cererea procurorilor adresată Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost formulată pentru următoarele motive:

Prin sentința penală nr. 44/F din 08.03.2016 a Curții de Apel București s-a dispus condamnarea inculpatei SC CARPATICA ASIG SA la plata unei amenzi penale de 600.000 lei, precum și difuzarea hotărârii de condamnare în mass media.

Împotriva sentinței menționate, inculpata a declarat apel, cauza aflându-se în prezent pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În aceste condiții, la data de 27 iulie 2016, Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F) a decis, între altele:

  • declanșarea procedurii de faliment și lichidarea Societății CARPATICA ASIG SA prin procedura obișnuită de insolvență;
  • emiterea solicitării pentru deschiderea procedurii falimentului Societății CARPATICA ASIG SA (urmând a fi sesizat judecătorul sindic din cadrul tribunalului competent).

Decizia nr. 1498/27.07.2016 a Autorității de Supraveghere Financiară a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 586/02.08.2016.

În cererea adresată Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorii arată că situația apărută în urma deciziei luate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) creează riscul lichidării și radierii în termen scurt a inculpatei persoană juridică, astfel încât să aceasta nu mai poată fi trasă la răspundere penală. Prin urmare, consideră că măsura solicitată este necesară pentru buna desfășurare a procesului penal.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis pe 27 iulie retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Carpatica Asig S.A., ca urmare a constatării stării de insolvenţă a societăţii, şi promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, anunță ASF.

Începând din 25 ianuarie 2016, societatea Carpatica Asig se afla sub incidența prevederilor Legii nr. 246/2015 privind redresarea și rezoluția asigurătorilor, administrator temporar fiind Fondul de Garantare a Asiguraților.

Pe 9 iunie, ASF a respins proiectul de achiziție prezentat de societatea IIC România B.V. (singurul investitor care și-a exprimat interesul) pentru obținerea unei participații calificate din capitalul social al societății Carpatica Asig.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: