vineri

29 martie, 2024

16 septembrie, 2015

victor ponta - viktor orbanSeria replicilor dintre guvernele de la Bucureşti şi Budapesta a continuat miercuri, cu o convocare la Ministerul Afacerilor Externe a ambasadorului maghiar, după ce, marţi, însărcinatul cu afaceri al României în Ungaria a trebuit să dea explicaţii referitoare la declaraţiile de luni ale lui Victor Ponta.

Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, l-a convocat miercuri la MAE pe ambasadorul Zákonyi Botond pentru a discuta ultimele evoluţii ale relaţiei dintre cele două state: ridicarea gardului pe frontieră şi declaraţiile ministrului afacerilor externe Peter Szijjarto la adresa premierului Victor Ponta.

George Ciamba i-a comunicat ambasadorului Botond că partea maghiară pare să dorească atragerea României “într-o dispută artificială, care să se substituie problemelor pe care oficialii ungari le au de gestionat în contextul european actual, marcat de criza migranților”, porivit unui comunicat al MAE.


În privinţa gardului pe care ungurii se pregătesc să-l ridice pe frontiera cu România, secretarul de stat român a repetat că este o măsură contrară spiritului european şi un gest inacceptabil între parteneri startegici.

Poziţia statului român în privinţa stopării tranzitului imigranţilor este pentru o soluţie  comună, cu o analiză pentru evaluarea impactului şi a necesităţii unui astfel de gard. În momentul de faţă, a explicat George Ciamba, nu se înregistrează o presiune migraţionistă în zona în care se doreşte construirea gardului, astfel încât “este de neînţeles graba cu care partea ungară realizează acest proiect”.

În legătură cu declaraţiile şefului diplomaţiei maghiare la adresa premierului român, George Ciamba a susţinut că sunt “complet lipsite de respect” şi să atragă atenţia de la problemele reale.

MAE a refuzat nota de protest a ambasadorului 

Ambasadorul Zákonyi Botond a declarat după întâlnire că a vizitat Ministerul român de Externe pentru a înmâna o notă de protest, care însă nu i-a fost acceptată.


MAE explică într-un comunicat că a refuzat documentul pentru că subiectul întâlnirii era gardul ridicat între cele două ţări, iar partea maghiară a încercat prin nota respectivă “să deturneze scopul convocării”.

Cum a început conflictul 

Noul conflict diplomatic a început luni, când premierul Ponta a acuzat Ungaria își tratează imigranții ”cu bâta și cu înseriatul”, fapt care a atras, marți, reacțiile Budapestei, al cărei Minister de Externe l-a convocat pe însărcinatul român cu afaceri.

Pe de altă parte, MAE român spune că nu a fost o convocare și că întâlnirea a fost cerută de partea română.

„De atât putem azi să avem grijă, 1.700 de refugiaţi (…) Ceea ce am spus şi spun mereu este că sunt împotriva discursurilor xenofobe (…) ideea să închidem graniţele, că toţi cei care vin sunt nişte terorişti, sunt prostii de Evul Mediu şi mă opun total acestei abordări. Dacă putem să primim mai mulţi, o să primim, problema este de capacitatea noastră logistică de a trata acei oameni ca pe nişte oameni, nu cum îi tratează vecinii noştri maghiari, cu bâta şi cu înseriatul (subl. red.). Cu asta nu sunt de acord” – a declarat, luni, la Tg. Jiu, premierul Victor Ponta.

Reacția Ungariei: ”încercări constante ale premierului Ponta de a-și salva controversata poziție morală”

Ministerul ungar de Externe l-a convocat marţi pe însărcinatul cu afaceri român pentru a oferi explicaţii după declaraţiile premierului Victor Ponta, informează MTI.

Levente Magyar, secretar de stat pentru Comerţ Exterior şi Afaceri Externe în MAE ungar, a exprimat “surprinderea” în legătură cu “încercările constante ale lui Victor Ponta de a-şi salva controversata sa poziţie morală prin minciuni antiungare“, subliniază diplomaţia de la Budapesta.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a respins criticile premierului Victor Ponta privind gestionarea de către Ungaria a crizei imigranţilor, catalogând drept “extremiste şi mincinoase” afirmaţiile şefului Guvernului român.

Declaraţiile premierului Victor Ponta sunt “minciuni”, fiind inadecvate pentru un lider politic din secolul 21, a declarat Peter Szijjarto. “Premierul României a făcut declaraţii extremiste şi mincinoase”, generate de criza politică din România şi de erodarea poziţiei sale de prim-ministru, a adăugat şeful diplomaţiei ungare, explicând că aşteaptă scuze din partea Bucureştiului.

Gardul de pe frontieră

Dincolo de disputa verbală a celor doi premieri, marţi a apărut şi problema gardului de sârmă ghimpată de la frontiera cu Serbia, pe care Budapesta a anunţat că-l va prelungi pe 26 de kilometri de graniţă cu România.

Spre deosebire de Serbia, însă, România este stat membru UE, la fel ca şi Ungaria, iar Bucureştiul a sancţionat imediat decizia menită să oprească exodul refugiaţilor, explicând că nu sunt corecte astfel de măsuri, între parteneri strategici.

Ultimele dispute dintre cei doi Victor

Între cei doi premieri au mai existat schimburi de replici, ultima având loc în august, când Zákonyi Botond a fost convocat la MAE după un interviu, acordat cotidianului România Liberă, în care diplomatul acuza România că refuză finalizarea a 10 drumuri transfrontaliere ce urmează să lege cele două țări.

În acelaşi interviu, ambasadorul Ungariei vorbea despre strategia lui Victor Ponta de a-şi construi o imagine bună în exterior prin opoziție cu Viktor Orban: „Victor, băiatul bun, și Viktor, băiatul rău”.

A urmat, la puţin timp, o convocare la MAE maghiar a lui Victor Micula, ambasadorul român la Budapesta.

De asemenea, critici au atras şi declaraţiile din iulie ale lui Victor Ponta, care afirma că atitudinile lui Viktor Orban sunt „jignitoare” şi „inacceptabile”, din punct de vedere politic, între două ţări vecine.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: