vineri

29 martie, 2024

11 ianuarie, 2018

Dezbateri aprinse în plenul CSM, joi, pe subiectul oportunității solicitării, de la Comisia parlamentară pentru controlul SRI, a listei „magistraţilor acoperiţi”.

Propunerea solicitării a fost făcută de Victor Alistar, unul dintre reprezentanții societății civile, dar procurorul general al României, Augustin Lazăr, a calificat lista (este cea realizată de fostul angajat SRI Daniel Dragomir, cercetat într-un dosar penal), este o „legendă”.

Nu s-a luat nicio decizie, deoarece discuția a avut loc pe un subiect introdus din greșeală pe ordinea de zi a ședinței, cum a explicat judecătoarea Simona Marcu, noul președinte CSM.


„Se vehiculează faptul că s-a depus o astfel de listă la Parlament. Ca să se închidă aceste discuţii, cred că ar trebui să solicităm să ni se comunice şi nouă dacă există un astfel de document depus la Parlament, tocmai pentru a arăta diligenţă în ceea ce priveşte integritatea şi neafectarea sistemului judiciar. (…) Trebuie să vedem şi noi ce se întâmplă în spatele uşilor închise, dacă este de interes sau nu este de interes pentru sistem”, a spus Victor Alistar, citat de Agerpres.

Printre cei care au respins propunerea s-a numărat și judecătorul Andreea Chiş, care s-a declarat de acord că subiectul în sine este unul de interes, dar a explicat că o astfel de solicitare adresată unei comisii parlamentare nu este oportună.

„Sunt absolut de acord cu dumneavoastră. E de interes pentru sistem să ştie dacă sunt acoperiţi în Justiţie. Noi aici însă discutăm cu totul altceva, discutăm un reproş punctual într-un dosar în care se spune că SRI a dictat soluţia. (…) Nu este totuna cine spune despre un judecător că ar colabora.

Tocmai de aceea, şi în contextul Legilor Justiţiei, am spus că este foarte periculoasă acea dispoziţie din legea statutului, care s-a introdus la solicitarea Parlamentului şi care spune că o comisie parlamentară va spune despre un judecător sau despre un procuror că a colaborat sau nu. (…) Este o chestiune foarte gravă (…) să spună Parlamentul, sub formă de informare conformă, despre un judecător sau procuror că a colaborat, pentru că acest lucru ar da naştere unui proces penal împotriva lui, dacă este cazul, pe fals în declaraţii, fără să aibă arme să combată o astfel de decizie a Parlamentului„, a declaratt Andreea Chiş.

Procurorul general: Este o legendă


„Se vehiculează sau este cineva care nu ştie cine a depus lista? Că vă spun eu sau poate că nu ar fi bine să vă spun eu. Dar, ştiţi dumneavoastră, cu toţii, că e cineva care a depus lista şi care are o anumită calitate în procesul penal”, a spus Augustin Lazăr, care a calificat lista lui Daniel Dragomir drept „o legendă”.

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, acuzat în Dosarul Black Cube și chiar arestat preventiv pentru o scurtă perioadă, ar fi depus o astfel de listă la Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI, atunci când a fost chemat pentru audiere pe cele două teme pe care le-a lansat în spațiul public: „culoarele media” şi „culoarele justiţiei”.

„Am prezentat elementele pe care le cunosc, s-au adresat foarte multe întrebări, am pus la dispoziţia comisiei şi documente, care au rămas spre evaluare la Comisia de control, şi se va stabili un calendar. (…) Vor exista sau va exista probabil o nouă audiere. Ce tipuri de documente – am prezentat documentele de care dispun care să-mi susţină afirmaţiile”, declara Dragomir după audierea în Parlament.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: