luni

22 aprilie, 2024

8 octombrie, 2015

gazoductProiectul Turkish Stream s-ar putea încheia înainte de a începe, exact așa cum s-a întâmplat și cu South Stream, comentează experți ruși, după ce directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev, a anunțat miercuri amânarea construirii acestui gazoduct.

“În măsura în care nu există un acord interguvernamental, termenul limită va fi amânat”, a spus oficialul Gazprom, fără a oferi un termen la care proiectul ar mai putea demara.

“Cât de lungă va fi amânarea depinde de momentul în care va fi semnat acordul. Dacă termenul limită va fi prelungit cu un an, aceasta nu va fi o tragedie”, a adăugat Alexander Medvedev, citat de EurAsia Daily.


Cu numai o zi înainte, Alexei Miller, directorul general al companiei ruse, anunțase o reducere la 32 de miliarde metri cubi a capacității anuale a Turkish Stream, mai puțin decât consumul Turciei.

La prezentarea proiectului, în decembrie 2014, se vorbea despre patru conducte și o capacitate de 63 de miliarde de mc gaze naturale, petru statele din sud-estul Europei, din care 43 erau destinate exclusiv Turciei.

Un draft al acordului interguvernamental a fost trimis încă din iulie în Turcia, iar ministrul de resort de la Ankara discută cu reprezentanții Gazpromului pe marginea acestuia.

turkish stream

Tensiuni crescânde între cele două state


CEO Alexei Miller s-a declarat marți convins că factorii politici nu vor împiedica finalizarea proiectul, iar un comunicat al Kremlinului transmitea, tot marți, că Moscova speră să nu apară piedici din cauza incidentelor din utlimele zile – violarea spațiului aerian turcesc de către avioane de luptă rusești.

Avioane rusești care execută lovituri aeriene în Siria au intrat în spațiul aerian turcesc, declanșând reacții dure din partea oficialilor de la Ankara și nu numai. Ambasadorul rus a fost convocat la șeful diplomației turcești de două ori în trei zile, iar NATO a declarat că aceste violări sunt inacceptabile.

incidentele au inflamat relația deja tensionată din cauza viziunii diferite asupra chestiunii Siria. În timp ce Rusia srijină regimul Bashar al-Assad, Turcia susține că menținerea acestuia la putere alimentează conflictele din interiorul Siriei.

Schimbul de replici s-a intensificat după lansarea loviturilor aeriene ale armatei ruse împotriva jihadiștilor, la nivel declarativ, a opozanților lui al-Assad, potivit acuzațiilor Turciei și coaliției conduse de SUA.

Această decizie a Rusiei, de a declanșa bombardamentele în Siria, este o gravă eroare și este inacceptabilă pentru Turcia, declara duminică președintele Recep Tayyip Erdogan.

Grecia, victimă colaterală

Amânarea și, mai ales, un eșec al proiectului va afecta și Grecia, țară care s-a oferit și ea să colaboreze cu Rusia, urmând să preia gazele transportate prin Turcia și vândute apoi unor state din regiune.

Compania greacă Energy Investments Public Enterprise (EIPE S.A.) şi grupul rus VEB capital urmau să fie parteneri în proiectul estimat să coste circa două miliarde de dolari.

Lucrările de construcţie ar fi putut crea în Grecia aproximativ 20.000 de locuri de muncă în Grecia și ar fi adus bani bugetului elen din tarifele percepute pentru găzduirea conductelor.

Bulgaria vrea să se implice în proiect

Săptămâna aceasta, un oficial de la Sofia a declarat că Bulgara dorește și ar trebui să se implice înproiectul Turkis Stream, scrie Novinite.

Anna Bodrova, Senior Analyst la firma de consultanță financiară Alpari, spune însă că Bulgaria nu mai prezintă încredere, după ce în decembrie Vladimir Putin a anunțat eșuarea proiectului South stream și a acuzat Sofia că amână emiterea autorizațiilor de construire pentru porțiunea offshore a gazoductului.

„Rusia nu este pregătită să discute cu Bulgaria, din moment cea aceasta s-a dovedit un partener destul de impredictibil”, a explicat Anna Bodrova.

Pe de altă parte însă, Sofia se pare că ar fi început negocierile cu Grecia, care va prelua gazodctul de la granița cu Turcia.

Turkish Stream în loc de South Stream

Gazoductul prin Turcia a fost anunţat în luna decembrie de către Vladimir Putin, în timpul vizitei sale la Ankara şi va înlocui proiectul South Stream. Noul proiect presupune construirea unei rute a gazului rusesc care să ocolească Ucraina, dar şi Bulgaria, din cauza căreia a fost sistat South Stream.

Rusia vrea să construiască secţiunea de sub mare a Turkish Stream, pentru a aduce gazul rusesc într-un hub care ar fi amplasat la graniţa dintre Turcia şi Grecia. Gazprom a achiziţionat acţiunile partenerilor săi europeni din South Stream pentru a păstra relaţii bune cu subsidiara ENI, compania Saipem, care are licenţă de a construi conducte submarine în Marea Neagră.

Moscova a abandonat proiectul South Stream  – cu o valoare de 40 de miliarde de euro – după o serie de obiecţii ale Comisiei Europene. Comisia a ajuns la concluzia că acordurile bilateerale încheiate de statele membre UE participante la proiect încălcau dreptul comunitar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: