sâmbătă

13 aprilie, 2024

11 septembrie, 2014

Andrea Schaechter (FMI)

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai BNR pleacă săptămâna viitoare la Bruxelles pentru ”discuţii tehnice” cu Troica FMI, CE şi Banca Mondială.

Purtătorul de cuvânt al comisarului pentru afaceri economice, Simon O’Connor, a declarat joi pentru cursdeguvernare.ro că întâlnirea are loc la invitaţia Comisiei Europene și vizează ”ultimele măsuri economice” decise la București, precum și implementarea reformelor în domenii cheie.


Este prima oară când discuțiile – formale sau informale – ale autorităților române cu Troica nu se poartă la București. 


Guvernul României va fi reprezentat la discuţii, potrivit programului actual, la nivel de miniştri- ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi ministrul Transporturilor, Ioan Rus – potrivit unei informații a agenției Mediafax.

La discuţiile de la Bruxelles, Banca Naţională a României va fi reprezentată,  la nivel de conducere, de către guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu şi viceguvernatorul Cristian Popa.

De menționat că întâlnirea de săptămâna viitoare vine în contextul în care ultima Misiune comună a FMI-BM-CE în România s-a încheiat fără o aprobare a unora dintre măsurile pe care Guvernul voia să le adopte (în principal scăderea CAS) şi cu mesajul că discuţiile vor fi reluate în noiembrie, după alegerile prezidenţiale.

Comisia Europeană: Se vor discuta ultimele măsuri economice și implementarea politicilor în domenii-cheie

“Scopul acestor întâlniri de la Bruxelles între FMI şi Comisia Europeană şi autorităţile române este de a discuta ultimele măsuri economice şi stadiul implementării politicilor în domenii-cheie din programul FMI/UE. Echipele noastre vor discuta cu autorităţile române şi pregătirea celei de-a doua rectificări bugetare pentru 2014”, a declarat joi pentru cursdeguvernare.ro Simon O’Connor, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru afaceri economice.


Simon O’Connor a reamintit că echipele de negociatori ai instituţiilor internaţionale nu au putut încheia a treia evaluare a programului, în timpul vizitei din iunie de la Bucureşti.

Totuşi, precizează purtătorul de cuvânt, Troica a avut “discuţii constructive” cu autorităţile române despre cum să se facă progrese. “Însă anumite aspecte au rămas de lămurit. Discuţiile cu autorităţile române vor continua în timpul acestei vizite”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

(Citiți și: ”Scăderea CAS / Documentul electoral prezentat de premier drept calcul de sustenabilitate: Scăderea CAS se compensează prin efectul scăderii CAS”)

Posibila agendă a discuţiilor comunicată de la Palatul Victoria

“Decizia a fost legată de contextul intern al campaniei electorale, ambele părţi înţelegând ca discuţiile să nu fie folosite în scopuri politice, fiind mai degrabă discuţii tehnice. FMI are ca regulă să nu se implice în politicile interne pe perioada campaniilor electorale, dar era necesar ca această misiune de evaluare să aibă loc”, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

Spre deosebire de misiunile de la Bucureşti, care se întindeau pe o perioadă între zece zile şi două săptămâni, discuţiile de la Bruxelles, afirmă Mediafax, vor fi „foarte concentrate”, pe parcursul a patru zile, începând de marţi, 16 septembrie, şi până vineri, 19 septembrie.

Nu este exclus, potrivit agenției, ca la ultimele discuţii, din 19 septembrie, să participe şi premierul Victor Ponta.

(Citiți și: ”Câștigătorii alegerilor prezidențiale: facilitățile și amnistiile acordate de guvern în pragul scrutinului din 2 noiembrie 2014 și se vor deconta în bugetele anilor următori”)

Programul întâlnirilor:

  • Negocierile din primele două zile se vor purta la nivelul staffurilor tehnice şi vor privi exclusiv execuţia bugetară de până în prezent şi cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, care va include şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, începând cu 1 octombrie.
  • Joi, 18 septembrie, vor începe discuţiile la nivel de miniştri, printra care se numără ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi ministrul Transporturilor, Ioan Rus.
  • În ultima zi figurează o întâlnire la nivel de conducere executivă a BNR cu misiunile complete ale FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale, urmată de o discuţie amplă pe rectificarea bugetară, proiectul de buget pentru 2015, taxarea energiei (redevenţele) şi prognozele privind evoluţia încasărilor ANAF.
  • O altă temă importantă a ultimei zile o reprezintă reforma în sectorul energetic, unde va participa ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Cum s-au finalizat ultimele discuţii: misiunea a plecat fără să aprobe măsurile guvernamentale

Misiunea FMI a plecat din România la finele lunii iulie fără a-şi da acordul pe măsurile promovate de Guvern, principala discuţie vizând reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, chiar dacă fusese amânată de la 1 iulie la 1 octombrie.

Misiunea comună a arătat în acele discuţii că planurile autorităţilor sunt nerealiste, mai ales din perspectiva execuţiei bugetare de până atunci, dar şi în ceea ce priveşte bugetul pentru 2015, când trebuie realizată o nouă reducere a deficitului bugetar, de la 2,2% din PIB la 1,4% din PIB, concomitent cu creşterea cheltuielilor pentru apărare.

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, declara ulterior că proiectul de buget pentru 2015 nici nu va putea fi eleborat până spre sfârşitul anului, atunci când se vor cunoaşte mai bine mai mulţi indicatori macroeconomici.

(Citiți și: ”Documente oficiale/ Rectificarea bugetară – ”Socoteala din târg”: Scad veniturile din TVA și accize, cresc subvențiile la bugetele sociale”)

De asemenea, premierul Victor Ponta a declarat miercuri că raportul Ministerului Finanţelor privind sistemul de redevenţe petroliere va fi discutat cu delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale în luna noiembrie, la viitoarea vizită în România a misiunii organismelor financiare internaţionale.

Premierul Ponta, 12 iunie 2014: „România nu va avea nevoie de un nou acord după expirarea actualului angajament”

“Anul 2014 este unul sigur, vom ţine deficitul în ţintele propuse, dar în 2015 avem o obligaţie asumată de continuare a reducerii deficitului public şi a celui structural şi aici trebuie să mai lucrăm asupra unor probleme concrete. Vom încerca să nu fim prea mult influenţaţi de calendarul electoral, însă nu-l putem ignora”, declara Victor Ponta, pentru Bloomberg, într-un interviu acordat imediat după plecarea Misiunii comune FMI-BM-CE.

Premierul a explicat Bloomberg că România nu va avea nevoie de un nou acord cu FMI după expirarea actualului aranjament, în anul 2015.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: