vineri

29 martie, 2024

18 august, 2017

Guvernul a aprobat în ședinta de vineri proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal și Codului de Procedura Penală, pentru transpunerea directivei europene privind confiscarea extinsă.

Directiva trebuia transpusă până în octombrie 2016, iar neîndeplinirea acestui obiectiv a determinat declanșarea procedurii de infrigement împotriva României.

Potrivit proiectului de lege, confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte și, dacă este cazul, după momentul săvârșirii infracțiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanței, inclusiv asupra bunurilor transferate către terți, dacă aceștia știau sau ar fi tre buit să știe că scopul transferului a fost evitarea confiscării.


Legea se aplică atunci când față de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material și pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanța își formează convingerea că bunurile respective provin din activități infracționale.

Convingerea instanței se poate baza inclusiv pe disproporția dintre veniturile licite și averea persoanei.

În cazul bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse, luarea de către procuror a măsurilor asiguratorii pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a acestor bunuri este obligatorie.

Confiscarea extinsă se va aplica în plus și pentru:

  • infracțiunile de serviciu (delapidarea, abuzul în serviciu)
  • uzurparea funcției
  • conflictul de interese
  • obținerea ilegală de fonduri
  • infracțiunile privind sănătatea publică (infectarea apei)
  • falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse comercializarea de produse alterate
  • traficul de produse sau substanțe toxice
  • producția, punerea în circulație, achiziția de produse accizabile,
  • împiedicarea accesului pentru verificarea antrepozitelor fiscale
  • prezentarea de către administratorul, directorul și/sau directorul executiv către acționari a unor situații financiare inexacte și informații nereale privind condițiile economice ale societății,
  • divulgarea de informatii privilegiate sau utilizarea acestor informații pentru dobândirea sau înstrăinarea ori pentru intenția de dobândire sau înstrăinare, pe cont propriu sau în contul unei terțe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informații se referă

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate va informa judecătorul despre orice împiedicare ori întârziere survenită în cursul executării unei confiscări speciale sau confiscări extinse, pe baza informațiilor primite periodic de la Agenția Națională de Administrare Fiscală și de la alte autorități care au competență în punerea în executare a măsurilor.

Ministrul justitiei, Tudorel Toader, a anuntat încă de la începutul lunii aprilie că termenul pentru transpunerea directivei a expirat şi că România se afla în procedura de infrigement şi riscă sancţiuni. Directiva trebuia transpusă integral până în octombrie 2016.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: