joi

18 aprilie, 2024

21 iunie, 2017

Sediul actual al Agenției Europene a Medicamentului

Miniștri și diplomați UE au eșuat marți în încercarea de a ajunge la un acord pe marginea criteriilor după care vor decide relocarea celor 2 agenții care trebuie să își schimbe sediile după Brexit.

Potrivit Politico, rivalitatea între statele din Estul Europei și statele mai bogate din Vest a generat blocajul.

La negocierile de marți, România a fost reprezentată de adjunctul Anei Birchall, secretarul de stat Bogdan Mănoiu, fost consilier al președintelui Traian Băsescu, numit în funcție pe 3 februarie 2017 de către Sorin Grindeanu.


Interesele celorlalte 26 de state membre au fost reprezentate, potrivit listei participanților la Consiliu, fie de reprezentanții naționali permanenți pe lângă UE, fie de miniștrii.

Europarlamentarul Siegfrie Mureșan a avertizat marți că ”România riscă să piardă găzduirea Agenției Europene a Medicamentului din cauza crizei PSD”.

În urma blocajului pe această temă din Consiliul Afaceri Generale, decizia finală legată de criteriile după care se va decide relocarea Agenției Europene a Medicamentului (AEM) și a Autorității Europene Bancare (AEB) va reveni liderilor UE, care urmează să se întâlnească joi și vineri la Bruxelles.

Discuțiile de marți referitoare la criteriile de relocare au figurat la punctul 9 al ordinii de zi- alte probleme- al reuniunii Consiliului Afaceri Generale organizată în Luxemburg.


Est-europenii au insistat pe linia ”echității”, reclamând dreptul de a găzdui și ei autorități europene, în vreme ce vest-europenii au insistat pe nevoia de ”continuitate a activității”, adică pe ideea relocării într-un stat capabil să organizeze lucrurile de așa natură încât mutarea să nu producă nicio perturbare a activității instituției.

”În final, cred că trebuie găsită o cale de mijloc”, declară pentru Politico un diplomat european.

La summit-ul din 22-23 iunie, liderii UE vor încerca să aprobe lista definitivă a criteriilor de relocare și, eventual, să alcătuiască o ”listă scurtă” a statelor care vor intra în competiția finală.

Statele din Est nu sunt încântate de ideea alcătuirii unei liste scurte din cauză că, după cum declară pentru Politico un înalt diplomat central-european, ”statele din Vest au mult mai multă influență la Comisie decât avem noi”.

Comisia Europeană și Consiliul au propus o serie de criterii după care să se aleagă statul care va găzdui AEM și AEB:

  • asigurarea funcționării normale a instituției încă din prima zi după ieșirea Marii Britanii din UE
  • accesibilitatea noii locații
  • facilități adecvate de educație pentru copii angajaților
  • acces pe piața muncii pentru soțul/soția angajatului agenției
  • capacități de cazare hotelieră suficiente pentru vizitatori
  • asigurarea unor spații separate de depozitare/arhivare
  • răspândire geografică adecvată a agențiilor
  • disponibilitatea statului gazdă de a susține eventual plata chiriei spațiului, integral sau în parte,

Chestiunea relocării celor 2 agenții este una dintre primele care vor testa unitatea UE în procesul Brexit. Potrivit informațiilor de la Comisia Europeană, pentru relocarea Agenției Medicamentului ( aproximativ 1.000 de angajați) au aplicat până acum 15 state europene, iar pentru Autoritatea Bancară (aproximativ 200 de angajați) 8 state.

Comisia Europeană și Consiliul au decis în mai ca lista aplicațiilor să fie închisă pe data de 31 iulie 2017. Decizia finală, atribuită Consiliului Afaceri Generale, este planificată pentru octombrie 2017.

Italia și Olanda, sprijinite de Spania, au insistat marți ca acest proces deliberativ să fie schimbat. Cele 3 state doresc o implicare mai puternică a Comisiei în această decizie și cer alcătuirea unei liste scurte a candidaților, alcătuită doar cu state care pot să îndeplinească criteriile, nu și cu state care promit să facă asta.

Suedia și Grecia sprijină această abordare, spune un diplomat italian. Italia dorește ca decizia finală să fie luată de Comisia Europeană, nu de Consiliul Afaceri Generale.

Dorința României de a găzdui Agenția Europeană a Medicamentului a fost anunțată de președintele Iohannis și de premierul Sorin Grindeanu.

Pe 31 mai, Guvernul a mandatat SGG, astăzi condus de Victor Ponta, să demareze, în regim de urgență, procedura de selecție a clădirii pentru găzduirea EMA și să încheie un acord de principiu cu dezvoltatorul pentru rezervarea clădirii până la finalizarea procesului de selecție a orașului gazdă al Agenției.

Tot pe 31 mai, prin memorandum, guvernul a alocat 30.000 de euro din bugetul Ministerului Sănătății pe 2017 pentru elaborarea unei strategii de promovare a candidaturii României pentru relocarea Agenției Europene a Medicamentului.

Duminică seara, Victor Ponta a anunțat organizarea unei ședințe de guvern exclusiv pe probleme ”ce nu suportă amânare”, vorbind printre altele de ”fonduri europene” sau ”Agenția Medicamentului”. Pe ordinea de zi a planificatei ședințe de guvern de marți nu a figurat niciun punct referitor la agenție.

Ședința de guvern nu a avut loc din cauză că niciun reprezentant al Ministerului Justiției nu s-a prezentat la ședință- ministrul demisionar Tudorel Toader și-a transferat atribuțiile către un secretar de stat, iar acesta a invocat probleme de senătate pentru a justifica absența.

”Nu poți să negociezi serios, la Bruxelles, pentru mutarea Agenției Europene a Medicamentului în România când pleci din start cu un mare handicap pe care contracandidații tăi nu-l au, imposibilitatea de a asigura stabilitatea politică și predictibilitatea minimă necesară pentru o bună relație cu partenerii europeni și cu mediul de afaceri” declară Siegfried Mureșan.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: