duminică

14 aprilie, 2024

14 iunie, 2017

Scaner mobil din generația Roboscan, folosit în unele puncte vamale

ANAF a anunțat marți că va sesiza Parchetul în legătură cu Roboscanerele instalate în vămi, după ce a descoperit mai multe neregulari ce au făcut ca din cel 15 aparate să funcționeze doar unul, cel de la punctul de frontieră Stânca – Costești.

Asociatul și administratorul firmei care a livrat scanerele, Mircea Tudor, este deja cercetat de DNA într-un dosar care are tangență cu această afacere.

„Directia de control din cadrul ANAF a constatat neregularități cu privire la încheierea și derularea contractului de mentenanță pentru aceste scannere și a sesizat organele abilitate în materie penală”, se precizează într-un comunicat al ANAF transmis marți.


Scanerele sunt folosite pentru depistarea drogurilor, a țigărilor și altor produse de contrabandă, precum și a persoanelor ascunse în autovehiucle ce traversează frontiera, și au costat în jur de un milion de euro fiecare bucată.

„Funcționalitatea acestor scannere asigură un mijloc important în acest domeniu, în condițiile în care tehnologia la care am facut referire realizează imaginea radiografică a unui autovehicul, camion, container sau orice alt obiect cu dimensiuni similare în vederea depistării de mărfuri de contrabandă sau materiale interzise”, explică ANAF.

Autoritatea Națională a Vămilor a cumpărat scanerele de la firma MBTelecom SRL, administrată de Mircea Tudor. În 2009, acesta a câștigat marele premiu de la Salonul de Inventică de la Geneva, cu Roboscan, un sistem avansat de scanare a camioanelor în vămi. În 2013, a obținut același trofeu cu Roboscan 2M Aeria, singurul scaner pentru avioane.

Despre Roboscan Aeria, ANAF spunea într-un document că este „rezultatul cercetărilor comune Direcția Generală a Vămilor și MB Telecom, în cadrul unui parteneriat strategic”.


MB Telecom LTD SRL a încheiat în opt ani peste 200 de contracte, în valoare de peste 130 de milioane de euro, cu diferite instituții ale statului. A furnizat echipamente, software și mentenanță, pentru SRI, SPP, Ministerul de Interne și, în special, Autoritatea Națională a Vămilor (ANV).

Dosar DNA legat de afacerile cu ANV

Această legătură de afaceri cu ANV i-a adus lui Mircea Tudor și un dosar la DNA, de altfel.

Anul trecut, procurorii anticorupție au început urmărirea penală a lui Mircea Tudor, pentru infracțiunile de cumpărare de influență și evaziune fiscală, și i-au stabilit o cauțiune de un milion de lei pentru a-l cerecta în libertate.

El este acuzat că i-a oferit unui avocat din Baroul Teleorman, Liviu Ardeiaș, în intervalul noiembrie 2010- aprilie 2011, în două tranșe și prin intermediul unor operațiuni comerciale fictive, suma de 6.000.000 de lei.

Banii au fost dați pentru ac avocatul să intervină la anumiți funcționari din cadrul unor autorități, în vederea obținerii documentelor ce ar fi fost necesare adjudecării, de către societatea lui Tudor Mircea, a unor contracte cu Autoritatea Națională a Vămilor privind sisteme de securizare, spuneau anul trecut procurorii.

Comisionul de 6 milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane euro), reprezenta un procent din contractele încheiate de societatea lui Tudor cu Autoritatea Națională a Vămilor și a fost livrat pe baza a două facturi emise de cabinetul de avocatură.

Banii au fost primiți indirect, prin intermediul unor operațiuni comerciale simulate desfășurate între societatea lui Tudor Mircea și cabinetul avocatului Ardeiaș Liviu, prima tranșă în cuantum de 3.800.000 lei, la data de 29 noiembrie 2010, iar cea de-a doua tranșă de 2.200.000 lei, la data de 27 aprilie 2011.

Suma de 6 milioane lei încasată de către Ardeiaș Liviu de la societatea lui Tudor Mircea a fost înregistrată în contabilitatea acelei societăți drept cheltuială cu achiziții de prestări servicii, deși suma ar fi fost folosită, în realitate, pentru plata influenței.

În acest fel, s-a creat un prejudiciu la bugetul de stat în suma de 960.000 lei (echivalentul a 227.492 euro), reprezentând impozit pe profit pe care societatea respectivă era obligată să îl plătească statului, potrivit DNA.

Ardeiaș Liviu a fost condamnat în alte două dosare:

  • a fost condamnat definitiv la 6 ani închisoare cu executare, pentru tentativă de înșelăciune
  • într-un alt dosar a fost condamnat definitiv, în 2016, la 5 ani închisoare, pentru infracțiuni de evaziune fiscală.

Mircea Tudor a negat acuzațiile și le-a calificat drept „aberante”, într-o declarație acordată anul trecut Hotnews.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: