marți

23 aprilie, 2024

2 februarie, 2017

În Parlamentul European a avut loc joi o dezbatere cu privire la situația apărută în România după inițiativele guvernanților în domeniul justiției. La dezbatere au participat și reprezentanți ai Executivului UE, care au cerut Cabinetului Sorin Grindeanu să abroge ordonanța.

Socialiștii europeni au propus trimiterea în România a unei misiuni de anchetă a PE care să analizeze legalitatea și oportunitatea ordonanței de urgență privind dezincriminarea abuzului în serviciu adoptată de guvernul PSD-ALDE.

Dezbaterea a fost pusă pe ordinea de zi la solicitarea Partidului Popularilor Europeni care susţine că „adoptarea acestor legi nocive în mijlocul nopţii contravine tuturor principiilor democraţiei şi transparenţei.”


Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a lansat un apel către Guvernul României, cerându-i să nu întoarcă spatele progreselor făcute până acum în Justiție

„Este îngrijorător ce am văzut în ultimele zile. Ordonanţa de urgenţă şi proiectul de lege privind lupta împotriva corupţiei nu pot fi interpretate altfel decât un pas în spate de la progresele văzute în ultimele decenii. Cred că, la fel ca orice naţiune europeană, poporul român merită politicieni şi guverne care vor să lupte împotriva corupţie.

Am văzut protestele, am văzut îngrjorarea exprimată de sistemul judiciar. Lăsaţi-i să îşi termine treaba, pentru a putea spune că progresele sunt ireversibile”, a spus Timmermans.

Oficialul a explicat că Executivul UE este interesat direct de situaţia din ţara noastră, pentru că afectează alocarea de fonduri UE în România.


Vom analiza proiectul de lege şi aceste chestiuni, dar astăzi, este foarte important să transmit un mesaj politic Guvernului român: nu întoarceţi spatele acestor progrese, nu mergeţi în sens opus, continuaţi, mergeţi pe acest drum, chiar dacă uneori este dureros, o faceţi pentru populaţia voastră.

Toţi românii merită o ţara fără corupţie. România trebuie să îşi ia locul în rândul ţărilor UE fără a fi privită diferit, din niciun punct de vedere. Pentru a-şi îndeplini visul, trebuie să scape de corupţie. Este aproape în punctul în care evoluţia sa este ireversibilă.

Deci vă rog, transmit Guvernului român, nu faceţi paşi în direcţia opusă”, a insistat Frans Timmermans.

Discursurile europarlamentarilor s-au plasat în funcție de apartenența la partid: cei ai PSD și ALDE l-au acuzat pe Frans Timmermans că este „agent” care încrearcă „să dărâme un guvern legitim”, în timp ce liberalii au solicitat Comisiei să le ceară guvernanților de la București retragerea Ordonanței pentru modificarea codurilor penale.

Monica Macovei:

Modificările aduse au fost publicate în jurul orei 01.00 noaptea. Acest guvern este numit guvern de hoți, mafia instalată la Guvern, guvern de bandiți.

Au acționat noaptea, pe neașteptate fără să anunțe pe nimeni, fără să fie pe ordinea de zi ca să se scape pe ei. În primul rând pe liderul social-democraților Liviu Dragnea.

Să modifici abuzul în serviciu care există în toate țările din lumea asta, în urma căruia scapă foarte mulți politicieni, foarte mulți din administrației.

Comisia Europeană trebuie să ceară acestui guvern să abroge ordonanța de urgență până pe 9 februarie

Norica Nicolai:

Asistăm la o încercare de răsturnare a unui guvern legitim. Statul român este hotărât să lupte împotriva corupției, dar anticorupție nu înseamnă o justiție abuzivă. Inclusiv DNA a fost înființată prin ordonanță de urgență. 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: