vineri

29 martie, 2024

5 februarie, 2015

kerry porosenkoSecretarul de stat american, John Kerry, se află joi în vizită la Kiev, unde i se vor alătura Angela Merkel şi Francois Hollande. Cei doi lideri europeni vor merge vineri la Moscova, unde se vor întâlni cu Vladimir Putin, pentru a discuta oprirea violenţelor în Ucraina şi a propune soluţionarea diplomatică a confruntărilor ruso-ucrainene.

„Ne dorim o soluţie diplomatică, dar nu putem închide ochii în faţa tancurilor care trec graniţa din Rusia şi intro în Ucraina. Nu putem închide ochii în faţa soldaţilor ruşi, în uniforme fără însemne care trec graniţa şi conduc divizii de aşa-numiţi separatist în luptă”, a spus John Kerry la Kiev.

Secretarul de stat American a subliniat că nimeni nu îşi doreşte o confruntare cu  Rusia, iar Moscova trebuie să profite de faptul că există o soluţie diplomatică la această înfruntare.


NATO continuă să informeze că Rusia a trimis arme, fonduri şi trupe în Ucraina, în sprijinul separatiştilor prorusi, care au pus capăt unui acord de cinci luni de încetare a focului în urmă cu câteva săptămâni.

Moscova neagă în continuare implicarea în Ucraina, dar se referă la teritoriul ucrainean unde are loc conflictul ca la „noua Rusie”.

În ciuda unei prime opţiuni diplomatice, Washingtonul a dat un semnal clar că ia în calcul livrarea de arme ucrainei, iar noul secretar al Apărării, Ashton Carter, a afirmat în Senat că „înclină foarte mult” spre această variantă.

„Nu pot preciza acum ce fel de arme. Dar înclin în direcţia acordării de arme ucrainenilor, inclusv de arme letale”, a spus acesta în timpul audierii din Senat.


El a mai afirmat că vede necesară menţinerea presiunilor economice şi politice asupra Rusiei, în efortul de a o face să îşi retragă sprijinul acordat separatiştilor.

Vizita secretarului Kerry este însă decomdată o afirmare a susţinerii Kievului. Acesta va anunţa un ajutor umanitar în valoare de 16,4 milioane de dolari. O sumă infimă dacă ne gândim la nevoiel financiare ale ucrainei, de miliarde de dolari, în condiţiile unei economii în pragul colapsului, acutizată de război.

Trimiterea de arme Ucrainei divizează Europa

În Europa, ideea trimiterii de arme forţelor ucrainene divizează continentul. Sunt susţinători, care cred că  asta ar determina o creştere a costurilor pentru preşedintele Putin, în urmărirea obiectivelor. În timp ce oponenţii se tem că o astfel de decizie nu va duce decât la escaladarea conflictului, iar rusia şi NATO se vor implica activ în susţinerea combatanţilor din estul Ucrainei.

Angela Merkel a afirmat clar că Germania nu va trimite arme forţelor combatante ucrainene.

Preşedintele Petro poroşenko, în schimb, într-un interviu acordat unei publicaţii germane, a cerut clar sprijinul NATO în acest sens.

„Escaladarea conflictului are deja loc, iar creşterea numărului de victime în rândul civililor ar trebui să determine alianţa să ofere mai multă susţinere Kievului”, a spus preşedintele Porosenko pentru Die Welt. „Iar această susţinere înseamnă, printre altele, şi livrarea de arme moderne pentru apărare şi pentru a rezista în faţa agresorilor”, a detaliat liderul ucrainean.

Merkel şi Hollande merg cu un plan de pace: fără divizarea Ucrainei

Angela Merkel şi Francois Hollande au arătat clar că preferă o soluţie negociată, un plan de pace. Este una dintre multiplele încercări din ultima vreme de găsire a unei soluţii.

Cei doi lideri europeni afirmă că merg la întâlnirile cu Petro Poroşenko şi cu Vladimir Putin cu un acord care să fie „acceptabil pentru toate părţile”.

Negocierile de pace au eşuat sâmbătă în Belarus, în timp ce ostilităţile continuă în Ucraina, acolo unde rebelii iau cu asalt un punct nodal al ţării. În plus, cei 28 de lideri europeni urmează să se reunească la Bruxelles, săptămâna viitoare, după ce cancelarul german va fi, în week end, gazda liderilor mondiali, care vor participa la conferinţa anuală de securitate de la Munchen.

Vicepreşedintele american Joe Biden se va afla în Europa cu această ocazie şi va avea o întâlnire tripartită cu Petro Poroşenko şi cu Angela Merkel.

Francois Hollande a afirmat joi că, de câteva zile, a lucrat împreună cu cancelarul german asupra unui text, un acord care să fie acceptabil pentru toată lumea, „o nouă propunere de soluţionare a confclitului, bazată pe principiul integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

Preşedintele francez a avertizat asupra agravării situaţiei din Ucraina: „Suntem acum în război, într-un război care poate fi unul total”.

Deloc de neglijat este şi reuniunea de la Bruxelles, unde miniştrii Apărării din ţările NATO decid suplimentarea forţelor aliate în estul Europei, înfiiinţarea comandamentelor NATO în cele şase ţări din avanpostul în faţa Rusiei, printre care şi România.

30.000 de soldaţi vor fi prezenţi în statele est-europene, iar forţa de reacţie ultrarapidă – vârful de lance –  va avea 5000 de oameni. Cele şase comandamentel vor avea misiunea să susţină această forţă ultrarapidă.

Moscova a anunţat că vrea o discuţie constructivă cu cei doi lideri europeni

Consilierul de politică externă al preşedintelui putin a salutat initiativa celor doi lideri europeni.

„Suntem pregătiţi ca mâine să discutăm într-un mod constructive şi contăm pe ajungerea la acorduri care să contribuie la stabilizarea situaţiei, la stabilirea unor contacte directe între oficialii de la Kiev şi din Donbas”, a afirmat acesta.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: