miercuri

24 aprilie, 2024

21 mai, 2014

La reuniunea planificată pentru data de 6 iunie, Banca Centrală Europeană ar putea decide, în premieră, acordarea de dobânzi negative pentru depozite. Informaţia a fost publicată de cotidianul Der Spiegel, care consideră că măsura va forţa băncile comerciale să investească în loc să îşi păstreze banii la loc sigur, la BCE.

Măsura, scrie cotidianul german, va stimula creditarea.

Membru executiv al conducerii Băncii Centrale Europene, germanul Peter Praet, va recomanda probabil ca instituţia financiară să reducă principala dobândă de refinanţare la un minim record de 0,15%.


Mai mult, banca se gândeşte să introducă pentru prima dată în istoria instituţiei o dobândă negativă la depozite de -0,1%. În prezent, costul depozitării fondurilor la BCE este zero.

BCE a luat în trecut măsuri pentru a preveni îngheţarea pieţelor interbancare din zona euro, acordând linii de finanţare foarte ieftine, de aproape o mie de miliarde de euro. Banii, au arătat analizele ulterioare, nu au ajuns în economia reală prin creditare, aşa cum instituţia a sperat, din cauză că băncile au preferat să păstreze fondurile. O parte au fost depozitate chiar la BCE.

Dobânda negativă ar avea ca rol descurajarea acestei practici şi este menită să prevenină apariţia unei crize de creditare, asemănătoare celei din perioada crizei euro, când populaţia şi companiile nu au mai avut acces la credite.

Surse din interiorul BCE citate de Spiegel afirmă că instituţia nu va lua în discuţie achiziţia de noi obligaţiuni suverane sau corporative. Preşedintele BCE, Mario Draghi, ar dori să oprească momentan acest gen de măsuri în condiţiile în care rata de creştere a preţurilor în zona euro continuă să scadă.


Mario Draghi are în vedere şi reducerea numărului de reuniuni ale conducerii executive BCE, acolo unde se iau decizii de politică monetară, la 3 pe an.

Scopul principal al deciziei este legat de nevoia reducerii speculaţiilor în rândul investitorilor şi presei, speculaţii care iau amploare în preajma acestor reuniuni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: