sâmbătă

20 aprilie, 2024

11 mai, 2015

camera deputatilorDeputații vor să introducă pensii speciale și pentru angajații Curții de Conturi, după ce Guvernul a aprobat recent reintroducerea pensiilor pentru militari, iar parlamentarii vor și ei să revină la aceste privilegii.

Proiectul este semnat de deputații PSD Florin Iordache, Adrian Solomon, Anghel Stanciu, Mihai Baltă, Viril Delureanu și deputatul UDMR Kerekes Karoly au depus un proiect de lege care prevede că persoanele care au fost controlori financiari ai Curții de Conturi pe o durată de cel puțin patru ani să primească, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu.

Concret, potrivit inițiativei, persoanele care au îndeplinit funcţia de auditor public extern timp de 14 ani în cadrul Curţii de Conturi beneficiază de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute lunare realizate, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.


Pe de altă parte, persoanele care au vechime de minimum 4 ani la Curtea de Conturi beneficiază de pensie de serviciu, dar cuantumul acesteia va fi micşorat cu 1% pentru fiecare an care lipseşte din vechimea de 14 ani. În schimb, pentru vechime care depăşeşte 14 ani, cuantumul pensiei de serviciu creşte cu 1% pentru fiecare an.

Vor primi pensie de serviciu şi persoanele care au lucrat la Curtea de Conturi, dar, care la data pensionării, au o altă ocupaţie, în acest caz baza de calcul a pensiei de serviciu o reprezintă media veniturilor brute lunare din ultimele 12 luni anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare, realizată de auditorii publici exerni aflaţi în activitate.

Veniturile pe baza cărora se calculează pensia nu vor include sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50% şi majorarea de până la 75% din slariul de bază câştigate în instanţă.

Pensia de serviciu nu se cumulează cu cea din sistemul public, ci se alege cuantumul cel mai avantajos. Proiectul de lege a fost înregistrat la Parlament 6 mai şi se află în consultare publică la Camera Deputaţilor.


Inițiativa vine după ce, în aprilie, un grup de 255 de deputați și senatori a depus o propunere legislativă care vizează revenirea la pensiile speciale ale aleșilor. Deși a stârnit o întreagă controversă, proiectul, care stabiliește o indemnizație de 4.000 de lei pentru cei care au la activ trei mandate, nu a fost retras.

La 20 aprilie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care stabilește că aviatorii şi personalul navigant beneficiază de pensii de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni de activitate.

Decizia de promulgare a fost luată în condițiile în care Parlamentul a respins cererea de reexaminare a legii formulată de fostul președinte.

La 22 aprilie, Guvernul a aprobat proiectul de lege prin care se revine la pensiile speciale pentru militari. Consiliul Fiscal avertizase însă că pensiile militarilor sunt singurele care au crescut în anii crizei, în ciuda recalculărilor decise în anul 2011 de guvernul Boc.

Potrivit unui raport al Consiliul Fiscal din 2013,  cheltuielile bugetare cu pensiile sunt nesustenabile în raport cu contribuţiile încasate, chiar dacă s-au luat unele măsuri în vederea ameliorării acestei deficienţe pe termen mediu și lung prin noua lege a pensiilor. Consiliul Fiscal făcea referire, în Raport, la capacitatea de-a acoperi pensiile prin metoda contributivă – aplicabilă, în speță, pensiilor ”oamenilor obișnuiți”.

În plus, la Parlament sunt înregistrate și alte inițiative care au în vedere pensii speciale pentru diplomați și personalul consular, depusă la Senat, pe 11 martie, tot de un grup de deputați PSD.

Avalanșa de propuneri de acest gen nu reprezintă o surpriză în condițiile în care Guvernul Ponta anunța chiar din august 2014 că intenționează să revină la situația anterioară crizei economice, când Executivul de atunci a decis să elimine toate aceste pensii speciale, pentru diferite categorii profesionale.

Guvernul lua în calcul reintroducerea acestora pentru parlamentari, personalul auxiliar din magistratură, diplomați și aviatori.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: