vineri

29 martie, 2024

6 mai, 2015

camera deputatilorDeputații au decis miercuri eliminarea incompatibilității dintre calitatea de primar sau președinte de consiliu județean și cea de membru în adunările generale ale asociațiilor comunitare care au ca obiect de activitate serviciile de utilitate publică, reducând astfel atribuțiile Agenției Naționale de Integritate care nu va mai putea constata cazuri de conflict de interese pentru aleșii locali.

Decizia a fost luată prin respingerea definitivă a unei cereri mai vechi de reexaminare a unei propuneri legislative PSD de modificare a Legii 51/2006 privind serviciile comunitare de utilități publice. La vot s-a înregistrat o majoritate de 227 voturi în favoarea proiectului, doar 3 împotrivă și 88 de abțineri.

Propunerea legislativă a fost depusă la Parlament de un grup de 6 deputați PSD în 2013. În iulie 2014, proiectul a fost respins de președintele de atunci, Traian Băsescu, care a cerut Legislativului reexaminarea.


Președintele motiva pe atunci că ”în contextul necesității combaterii corupției și asigurării transparenței și a integrității (…) se impune menținerea incompatibilității între calitatea de primar sau președinte de consiliu județean și aceea de reprezentant în adunările generale”.  Fostul președinte arăta că textul de lege creează premisele unui conflict de interese, punând în discuție imparțialitatea aleșilor locali.

Traian Băsescu mai semnala că efectul legii va fi reducerea atribuțiilor ANI. Practic,(…) ANI nu va mai putea constata incompatibilitatea primarilor sau a președinților consiliilor județene care vor face parte din organele de conducere ale asociațiilor. În cererea de reexaminare se mai arată că diminuarea activității ANI vine în contradicție cu recomandările curprinse în Raportul Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind progresele înregistrate de Românoa în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare.

Decizia de miercuri a Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională, vine în contextul în care, potrivit gandul.info, în urmă cu o săptămână, președintele Klaus Iohannis a cerut clarificarea regimului incompatibilităților, printr-un mesaj adresat Adunării Generale a Asociației Comunelor, fără a da detalii.

De altfel, președintele Klaus Iohannis a câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu ANI, în care era acuzat de incompatibilitate.


În 24 aprilie 2013, ANI anunța că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în incompatibilitate întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SĂ, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

La 21 ianuarie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv că nu a existat o stare de incompatibilitate în cazul lui Klaus Iohannis.

O lege nu poate fi reexaminată decât o singură dată, la cererea șefului statului. Singura cale de atac ar mai fi Curtea Constituțională.

CITIȚI AICI PROPUNEREA LEGISLATIVĂ

CITIȚI AICI CEREREA DE REEXAMINARE A LEGII

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: