vineri

19 aprilie, 2024

26 septembrie, 2017

Marea majoritate (95%) a reprezentaţilor companiilor multinaţionale prezente în România consideră că acestea vor fi mai expuse controalelor fiscale în viitor, ca urmare a rigorilor  privind raportarea obligaţiilor în fiecare ţară.

Controalele vor avea în vedere modificările aduse de baza impozabilă şi prevederile privind așa numita mutare artificială a profiturilor în alt stat (Base Erosion and profit Shifting – BEPS), potrivit unui sondaj al Deloitte România, citat de Agerpres.

68% dintre cei intervievați anticipează că va creşte riscul ca Fiscul să facă ajustări ale preţurilor practicate în tranzacţiile intra-grup, în cadrul controalelor fiscale, ca urmare a implementării directivei europene privind raportarea obligaţiilor în fiecare ţară (Regimul „country by country reporting” adoptat de România prin OUG 42/2017).


Jumătate dintre reprezentanţii multinaționalelor din România (50%) consideră că vor avea obligaţii de raportare suplimentare, 17% se aşteaptă la o creştere a impozitului pe profit datorat, iar 13% anticipează o dublă impozitare a unor venituri.

Mai mult de jumătate dintre respondenţi (58%) recunosc că au aflat atât de proiectul BEPS, cât şi de măsurile pe care le-a adoptat sau urmează să le adopte România ca membru asociat BEPS. În plus, 42% dintre cei chestionaţi au efectuat până în prezent o analiză a impactului BEPS asupra activităţii companiei dintre cei care au efectuat analiza.

Totodată, în opinia respondenţilor, cele mai afectate categorii de tranzacţii intra-grup de proiectul BEPS vor fi: prestarea de servicii (38%), furnizarea de know how şi alte drepturi de proprietate intelectuală (18%) şi finanţarea (13%).

Principalele aşteptări ale mediului de business în România sunt:

  • „atenţia sporită a autorităţilor fiscale pentru structurile fiscale implementate de grupurile multinaţionale,
  • accentul tot mai mare pe controale fiscale şi
  • volumul crescut de cerinţe de raportare în zona preţurilor de transfer, potrivit lui Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice al Deloitte România, citat de Mediafax.

„Concluziile sunt similare cu cele constatate la nivel global”, a spus Dan Bădin.

Deloitte România a întreprins, în perioada august – septembrie 2017, un sondaj online privind impactul măsurilor din planul împotriva erodării bazei impozabile şi a mutării artificiale a profiturilor în alt stat (Base Erosion and profit Shifting – BEPS).

România nu a fost inclusă în sondajul global pentru că nu era membru asociat al sistemului BEPS la momentul derulării sondajului. Ţara noastră a dobândit această calitate la începutul lunii iunie 2017.

Un studiu Deloitte de la începutul lunii august privind impactul iniţiativei BPES a OECD spunea că acesta va fi resimțit de societățile din România pe două planuri principale:

  • În primul rând, autoritățile fiscale vor pune și mai mult accent pe analiza substanței economice a tranzacțiilor în detrimentul formei acestora.
  • În al doilea rând, va crește transparența fiscală.

Autoritățile fiscale române vor avea acces la informațiile financiare și fiscale ale tuturor entităților din cadrul unui grup pe care le raportează societățile mamă în jurisdicțiile de rezidență, inclusiv despre filialele / sediile lor permanente  din România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: