joi

28 martie, 2024

11 octombrie, 2018

Delegarea procurorilor la sau de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) va fi dispusă de Secţia pentru procurori din acdrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Până acum, delegările erau decise de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât ca delegarea procurorilor la sau de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, să fie dispusă de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”, precizează un document referitor la ședința de joi a Secţiei pentru procurori a CSM.


În ceea ce privește delegările dispuse până la intrarea în vigoare a noilor reglementări, ele se menţin cu condiţia îndeplinirii de către procurorii delegaţi a cerinţei de a avea dreptul să funcţioneze la parchetele la care s-a dispus delegarea, celelalte delegări încetând de drept.

CSM a avizat desfiinţarea Serviciului de combatere a corupţiei în Justiţie, din cadrul DNA

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât acordarea avizului conform pentru desfiinţarea (…) Serviciului de combatere a corupţiei în Justiţie din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată în minuta deciziei.

Avizul vine în urma intrării în vigoare a Legii 207 pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, care prevede înfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie în cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ.

Reamintim că Executivul a adoptat miercuri ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru operaționalizarea acestei secții speciale, care se va ocupa exclusiv de investigarea infracțiunilor comise de magistrați (judecători și procurori).


Forumul Judecătorilor a cerut renunțarea la această inițiativă, întrucât numărul acestor dosare, anchetate acum de o secție a DNA, nu este mare, pentru a justifica o nouă structură. În aceste condiții, au atenționat aceștia, Secția poate deveni un instrument de presiune și influențare a magistraților.

Una dintre recomandările Comisiei de la Veneția viza exact această problemă. Forul internațional solicita parlamentarilor români să reconsidere înființarea unei secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor. Ca alternativă propunea folosirea unor procurori specializaţi, simultan cu măsuri de salvgardare procedurale eficiente.

“Înființarea noii structuri a ridicat probleme și preocupări puternice, în special în ceea ce privește motivele existenței sale şi a impactului acesteia asupra independenței judecătorilor și procurorilor și asupra încrederii publicului în sistemul justiției penale și sistemul judiciar român”, au apreciat experţii Comisiei de la Veneţia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: