vineri

29 martie, 2024

25 martie, 2018

Șapte țări concentrează 99% din deficitul consemnat pe anul 2017 de către România în schimburile externe – Potrivit datelor cu caracter provizoriu publicate de Institutul Național de Statistică.

Surprinzător, dacă pe primul loc se situează China, cum era de aşteptat, Ungaria apare pe locul doi, la mică distanţă, iar Polonia pe locul trei, cu o şesime din întreg deficitul.

Oarecum neaşteptat, potrivit datelor oficiale publicate de INS, ţara noastră a înregistrat anul trecut excedente cu Franţa, Marea Britanie şi SUA. Cel mai mare partener comercial şi locomotiva economiei UE, Germania, apare de-abia pe locul nouă în top 10 al ţărilor cu care avem deficit comercial.

(Citiți și: ”Banchetul de Centenar, la nota de plată: cine, cu ce și din banii cui a hrănit această țară foarte bogată”)


Nici cu Italia şi Spania nu stăm prea rău, cu un grad de acoperire a importurilor din exporturile realizate de 96,7% şi, respectiv, 96%.

Aşadar, nu schimburile economice cu marile economii europene ne pun probleme ci, mai degrabă, cele cu fostele colege de bloc socialist, faţă de care care nu reuşim să exportăm decât în proporţii îngrijorător de mici faţă de importuri ( 54,3% cu Ungaria, 49,7% cu Polonia sau 62,5% cu Slovacia; interesant, cu Cehia stăm ceva mai bine, la un nivel de 86,4%).

(Citiți și: ”13 miliarde euro deficitul comercial – adică 7% din PIB. De unde, de ce?”)

Aceste cifre sunt şi mai mici în raport cu două ţări din care importăm masiv resurse energetice ( 46,5% cu Rusia, pe piaţa căreia nu reuşim să performăm la fel ca şi cu marile economii occidentale, şi doar 2,7% cu Kazahstan).

Nici prezenţa românească pe piaţa chineză nu este de natură să ajute, la exporturi de doar 738,5 milioane euro către cea mai mare piaţă din lume.


Dacă aceste situaţii sunt, oarecum scuzabile, evoluţiile din ultimii ani cu doi parteneri balcanici sunt din ce în ce mai slabe, în sensul că am trecut de la excedent la deficit:

Cel cu Bulgaria nu este îngrijorător prin dimensiune ci, mai mult, prin noutate, însă cel cu Turcia se îndreaptă cu paşi repezi spre pragul de un miliard de euro anual.

Şi în Occident, tot economiile ceva mai mici ne pun probleme mari, în acest sens fiind de semnalat deficitele însemnate cu Olanda (-1,4 miliarde euro la un grad de acoperire a importurilor cu exporturi de doar 55%), Austria (1,05 miliarde şi, respectiv, 61%) şi Belgia (circa 520 de milioane, adică aproape cât pe relaţia cu Italia, la un grad de acoperire de 74%).

(Citiți și: ”Festivalul creșterii prin consum de import: Deficitul comercial pe ianuarie 2017 – cu 60% mai mare faţă de aceeaşi lună din 2016”)

Pentru clarificarea direcțiilor în care ar trebui să acționăm, dincolo de considerentele de ordin general, merită selectat şi menționat în clar topul 10 al țărilor cu care avem deficit, dintre care cu şapte de peste un miliard de euro, atât după valoarea absolută în euro cât și ca pondere în total.

Destul de bizar, în acest clasament, Slovacia figurează în apropiere de Germania.

Practic, ar cam trebui să ne orientăm treptat, dar ferm şi ceva mai clar. către est şi către pieţele din ţări mijlocii, atât occidentale cât şi din proximitatea geografică.

Precum şi să analizăm cum am reuşit să pierdem excedentele obţinute până nu demult în Balcani.

În fine, tocmai din considerentul excedentului nostru cel mai însemnat, cel cu Regatul Unit, se pare că vom avea anumite dificultăţi în urma Brexitului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: