joi

28 martie, 2024

10 mai, 2016

daciaDeficitul comercial pe acest an s-a dublat într-o singură lună și a urcat la 1.966,2 milioane euro după primele trei luni ale anului, valoare cu 43% mai mare decât în aceeași perioadă din anul precedent. Gradul de acoperire a importurilor pe baza exporturilor realizate s-a menținut, totuși, peste pragul de 90%, fiind încă ceva mai bun decât cel din 2015.

Ritmul de creștere al importurilor, dublu față de cel al exporturilor

Pe primul trimestru din 2016, importurile au crescut într-un ritm mai mult decât dublu față de exporturi (7,1% față de 3,5%, la valori exprimate în euro).
Fapt notabil, prin inversarea de tendință în raport cu primele două luni ale anului, ritmurile au scăzut la +2,4% la export și +5,0% la import în martie 2016 față de aceeași lună a anului precedent.

taabel1
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Dacă ritmul de creștere al schimburilor externe s-ar fi menținut la fel de ridicat ca și în lunile precedente, am fi traversat limita psihologică de 1 miliard de euro deficit FOB/CIF pe lună în schimburile comeciale cu exteriorul. Or, asta înseamnă cam 0,6% din PIB, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze serios deoarece mai sunt încă nouă luni de raportare până la finalul anului și se conturează un deficit cam mare, de 4-5% din PIB.


Care va trebui finanțat din intrări externe, inclusiv prin investiții care se lasă așteptate.

Simplificat, se conturează un scenariu cu exporturi lunare de circa cinci miliarde de euro și importuri de șase miliarde de euro, care ar genera un dezechilibru destul de pronunțat și o presiune însemnată asupra cursului de schimb al leului în raport cu principalele valute străine. Cu o afectare a deficitului de cont curent, cu greu adus în ultimii ani spre valoarea de 1% din PIB de la 14% din PIB la debutul crizei.

Schimburile cu țările din UE au fost de 10,54 miliarde de euro la export (76,1% din total exporturi) și 12,35 miliarde euro la import (78,1% din total importuri). Aceste schimburi au generat 92% din deficitul comercial, ceea ce reflectă o problemă de competitivitate a României pe piața unică și o incapacitate de a acoperi cererea internă suplimenatră, alimentată de creșterea veniturilor populației.

Pe segmentul schimburilor extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 3,30 miliarde euro (23,9% din total exporturi) și importuri de 3,46 miliarde euro (21,9% din total importuri). Soldul negativ a reprezentat aproximativ 8% din deficitul comercial, după ce în ultimii ani, țara noastră reușise să schilibreze schimburile pe această relație și chiar să obțină un mic excedent.

tabel2
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

O singură grupă pe plus în comerțul exterior – cea de mașini și echipamente de transport


În structura pe principalele grupe de produse, singurul sector care apare pe plus și acoperă necesarul rezultat din schimburile externe aproximativ pe zona de alte produse manufacturate și produse agroalimentare este cel al mașinilor și echipamentelor de transport (care vine să diminueze cu 35% din soldul negativ rezultatul de ansamblu).

tabel3
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Soldul schimburilor sectoriale a fost negativ în toate celelalte cazuri și în proces de continuă deteriorare.

Inclusiv la produsele agroalimentare, unde ajunsesem recent la un oarecare echilibru și mizam pe intrarea într-o normalitate bazată pe avantajele comparative de sol și climă. Minusul de la materii prime nu este neapărat un lucru rău, în măsura în care ne-am reorientat în adăugarea de valoare materiilor prime în loc să le exportăm direct.

Exporturile de produse chimice și conexe acestora s-au menținut la ceva mai mult de un sfert din importurile pe acest segment. Dacă se adaugă și rezultatul negativ de la combustibili și lubrifianți, rezultă că deficitul extern din chimie și petrochimie, ramuri altădată aducătoare de valută, depășește ca pondere deficitul total (103%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: