vineri

29 martie, 2024

9 noiembrie, 2017

Pe fondul celor mai reduse exporturi din ultimele  luni, deficitul comercial lunar a depăşit din nou pragul de un miliard de euro în septembrie 2017.

Faţă de luna anterioară, atât livrările la extern cât şi importurile s-au majorat cu circa o jumătate de miliard de euro, rezultatul fiind o diminuare relativ redusă a deficitului lunar, de aproximativ 40 milioane de euro.

Valoarea cumulată consemnată de deficitul schimburilor comerciale cu exteriorul a avansat până la aproape 8,9 milioane euro, ceea ce înseamnă deja aproape -5% din PIB-ul estimat pentru anul în curs, şi se îndreaptă spre mai mult de 12 miliarde euro la finele anului, adică aproximativ şapte puncte procentuale raportat la rezultatul economiei interne.


La valori în euro, exporturile au crescut cu 9,2% dar importurile s-au majorat şi mai mult, ritmul atins fiind de 11,8%. De reţinut, însă, evoluţiile net diferite pe cele două mari componente. Dacă scorul majorărilor a fost de 10,1% la 9,9% în favoarea exporturilor către statele UE faţă de importuri, el a fost foarte defavorabil pe relaţiile non-UE, respectiv 6,3% la 18,4%.

Singura mica rază de lumină, gradul de acoperire a importurilor efectuate pe baza exporturilor realizate a urcat cu o zecime de procent, la 87,6%, dar rămâne la cea mai scăzută valoare din ultimii cinci ani. Iar asta în pofida celei mari creşteri economice din ultimii cinci ani, care ar fi trebuit să ducă, în principiu, la o evoluţie inversă.

Dezechibrul a venit din majorarea exagerată a consumului intern, cu care producţia internă nu a putut ţine pasul. Astfel, rezultatul net din comerţul exterior a ajuns să aibă o contribuţie negativă importantă la creşterea economică.


Situația la zi a evoluţiei comerțului exterior în intervalul ianuarie 2016 – septembrie 2017 se prezintă după cum urmează:

Mai mult de trei sferturi din deficit, pe relaţia cu statele UE

Schimburile cu țările din UE au fost de 35,4 miliarde de euro la export și 42,1 miliarde euro la import (cu o pondere de 76% din total atât la exporturi cât şi la importuri).

Pe partea de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 11,2 miliarde euro și importuri de 13,4 miliarde euro (24% din total pe ambele fluxuri de mărfuri).

Influenţa asupra deficitului de cont curent

Extras din Comunicatul  de presă emis pe 7 noiembrie 2017, referitor la Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară:

Aportul exportului net la evoluţia PIB a redevenit negativ, pe fondul decelerării dinamicii anuale a exporturilor de bunuri şi servicii şi al uşoarei accelerări a celei aferente importurilor.

Deteriorarea balanţei comerciale a condus la menţinerea tendinţei de amplificare a deficitului de cont curent, a cărui valoare cumulată pe primele 8 luni s-a ridicat la peste 4 miliarde euro, depăşind ÎNCĂ DIN LUNA IULIE nivelul corespunzător întregului an precedent.

Se poate observa cum majorarea deficitului contului curent, coborât la nivelul minim în anul 2014 (nota bene – cel în care am ieşit din criza economică declanşată la finele lui 2008), s-a produs aproape în progresie geometrică. Ori, acest indicator are o legătură direct cu presiunea asupra cursului de schimb al monedei naţionale, implicit a atingerii obiectivului de inflaţie.

Dacă se face o extrapolare liniară pentru finalul anului în curs (destul de conservatoare în raport cu experienţa anilor precedenţi), rezultă că ar urma să vedem o creştere de 73% şi în 2017, cu o amplificare de şase ori a deficitului de cont curent ( de la circa 1 miliard de euro la ceva mai mult de 6 miliarde euro) pe parcursul a doar patru ani.

În sine, poate că majorarea rapidă a deficitului de cont curent nu ar fi fost o problemă majoră dacă s-ar fi făcut pentru investiţii, care să creeze baza pentru o creştere economică durabilă în viitor.

Din păcate, minusul din balanţa comercială s-a făcut pentru un consum a cărui creştere a fost alimentată masiv din surse externe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: