vineri

19 aprilie, 2024

9 septembrie, 2015

balanta de platiDeficitul balanței comerciale pe primele șapte luni ale anului în curs a fost de 3.935,1 milioane euro, mai mare cu o șesime comparativ cu aceeași perioadă din 2014.

Ritmul de creștere al exporturilor s-a situat doar cu ceva mai mult de un procent sub avansul importurilor, dar asta s-a tradus în creșterea accentuată a deficitului comercial (+17,5%).

1Astfel, acumularea unor diferențe mici în ritmurile de creștere între exporturi și importuri (pe fondul politicii declarate de creștere pronunțată a veniturilor populației) s-a tradus în majorarea importantă a deficitului comercial.


Deocamdată, aceast trend nu pune probleme importante pentru soldul contului curent, dar evoluțiile viitoare ar trebui urmărite cu atenție.

Deficitul comercial lunar pare a se fi stabilizat odată revenirea la ritmuri de creștere lunară ceva mai mari pentru export decât pentru import ( față de luna iunie, s-au consemnat majorări de 5,7% pentru export și de 3,5% pentru import). De reținut, însă, o parte importantă a acestei relații pozitive provine din aprecierea discretă dar persistentă în termeni relativi a leului în raport cu euro.

Fapt notabil, cele aproape patru miliarde de euro deja consemnate ca deficit comercial FOB/CIF se duc spre 7 miliarde euro spre finalul acestui an. Din perspectiva unor investiții străine de numai 1,66 miliarde euro ale nerezidenților efectuate în prima jumătate a anului în curs, suma în cauză rămâne destul de importantă, chiar dacă nu reprezintă un procentaj important raportat la PIB.

2Gradul de acoperire a importurilor cu exporturile realizate s-a redus sub 93% și se duce înapoi spre valoarea consemnată pentru 2013. Ar fi păcat să pierdem și la acest indicator trendul pozitiv pe care ne înscrisesem anterior, mai ales în condițiile în care UE înregistrează pe ansamblul ei un excedent în comerțul exterior.


3Ponderea exporturilor către statele din zona UE a fost de 73,3% din totalul exporturilor, în timp ce 76,8% din importuri s-au făcut pe aceeași relație externă, cu observația că cele două ponderi continuă să fie în scădere. Rezultatul schimburilor cu statele membre a fost de 106% raportat la deficitul total, în creștere sensibilă față de luna anterioară. Pe relația non-UE, exporturile au depășit importurile și au îmbunătățit rezultatul total (+6% raportat la sold).

4În structură, trebuie subliniate poziția net excedentară pe segmentul livrărilor de mașini, echipamente de transport și alte produse manufacturate, care reprezintă aproape 80% față de deficitul consemnat și explică performanța gradului de acoperire. Din păcate, alte produse manufacturate, la fel ca și produsele agroalimentare, băuturile și tutunul, au reintrat în domeniul negativ după o mică tentativă de echilibrare.

5Situația continuă să rămână foarte proastă la capitolul produse chimice și produse conexe, unde deficitul reprezintă cam șase șeptimi din cel înregistrat pe total și aduce, alături de combustibili și lubrifianți, mai mult decât întregul soldul negativ din comerțul exterior.

Față de luna precdentă, s-au înrăutățit cu câte două procente situațiile de pe segmentele alte produse manufacturate și combustibili minerali și lubrifianți și s-au îmbunătățit cu câte două procente soldurile sectoriale de la produse agroalimentare, băuturi și tutun, precum și de la materii prime. Adică a avut loc o mică înrăutățire în structura schimburilor externe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: