marți

26 martie, 2024

15 decembrie, 2015

deficitDeficitul balanței comerciale pe primele 10 luni ale anului în curs a fost de 6.408,3 milioane euro, cu aproape o treime mai mare față de aceeași perioadă a anului precedent.

Ritmul de creștere al exporturilor a fost de 4,8%, semnificativ sub avansul cu 7,1% al importurilor. Această evoluție s-a tradus în majorarea accentuată a soldului negativ rezultat din schimburile externe.

1Datele pe ultimii trei ani arată cum ritmul de creștere al exporturilor s-a redus semnificativ, în timp ce importurile au prins viteză după ușorul recul înregistrat în 2013.


Soldul negativ din comerțul exterior se îndreaptă astfel în 2016 spre valoarea din 2012 ( când s-a situat la -8.264,7 milioane euro după primele zece luni).

Deficitul comercial a urcat în luna octombrie la un nivel record pentru anul în curs, respectiv 879,1 milioane euro.

Se confirmă astfel estimarea anterioară că rezultatul final pe 2015 va fi în jur de minus 8 miliarde euro, ceea ce reprezintă cam cinci procente din PIB-ul preliminat pe anul în curs. Avem astfel dimensiunea cererii care nu poate fi acoperite din surse interne.

2Gradul de acoperire a importurilor cu exporturile realizate s-a redus la 91,5%, adică se află în scădere și sub nivelul înregistrat în urmă cu doi ani.


2014 va rămâne unul de maxim al acestui indicator, care nu va mai fi atins prea curând în lipsa unor investiții mai consistente în retehnologizare și restructurarea producției.

3Ponderea exporturilor către statele din zona UE a fost de 73,8% din total, în timp ce 77,0% din importuri s-au făcut pe aceeași relație externă.

Rezultatul schimburilor cu statele membre UE a fost aproape identic cu deficitul total.

Pe relația non-UE, s-a produs o modificare importantă. Pentru prima dată în ultimele 15 luni, importurile au fost mai mari decât exporturile. 

4În structură, trebuie subliniate poziția net excedentară pe segmentul livrărilor de mașini, echipamente de transport și alte produse manufacturate, care reprezintă aproape 80% față de deficitul consemnat și explică performanța gradului de acoperire.

Din păcate, alte produse manufacturate, la fel ca și produsele agroalimentare, băuturile și tutunul, au reintrat în domeniul negativ după o mică tentativă de echilibrare.

5Deficitul din schimburile externe este puternic concentrat ( 77%) pe segmentul de produse chimice și produse conexe.

Grupa de combustibili minerali și lubrifianți completează aproape integral deficitul din comerțul exterior. Este consecința directă a reducerii drastice a capacităților petrochimiei românești, sector care acum 30 – 40 de ani aducea un important excedent în comerțul exterior.

Ar mai fi de semnalat și faptul că segmentul de mașini și echipamente, deși rămâne cu un rezultat net pozitiv, nu mai reușește să compenseze importurile de alte produse manufacturate.

Deocamdată, materiile prime și materialele exportate suplimentar acoperă deficitul de pe zona de produse agroalimentare, băuturi și tutun, dar ecartul este în curs de dispariție.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: