joi

28 martie, 2024

28 septembrie, 2018

Bugetul general consolidat a încheiat primele opt luni din anul 2018 cu un deficit de circa 14,6 miliarde de lei sau 1,54% din PIB-ul estimat pentru anul în curs, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

În aceeaşi perioadă a anului precedent s-a consemnat un minus de doar aproximativ 6,5 miliarde de lei sau cam la jumătate (0,76%), dacă facem raportarea la PIB.

Rezultatul pe parcursul lunii august a fost şi el mai slab faţă de aceeaşi lună a anului precedent, procentajul de creştere a deficitului bugetar fiind şi el semnificativ mai mare (+75%). Partea bună este, fie şi în aceste condiţii, nu s-a atins nivelul maxim consemnat la mijlocul anului, respectiv -1,61% la finele lunii iunie (vezi tabelul).


Rata de creştere a veniturilor bugetare (+13,7%, ritm în uşoară scădere după cel de 13,9% consemnat după primele şapte luni) a fost mai mult decât triplă în raport cu creşterea economică estimată pe primul trimestru (4% brut). Din păcate, majorarea cheltuielilor a fost de patru ori şi jumătate mai mare (18%), de unde şi contribuţia exclusivă la majorarea deficitului bugetar.

De reţinut, dacă ponderea cheltuielilor făcute pe primele opt luni ale anului în PIB ar fi fost păstrată (adică s-ar fi crescut sumele cheltuite doar strict corelat cu ritmul de creştere a veniturilor), am fi putut consemna la finele lunii iulie 2018 un buget aproape perfect echilibrat, cu doar 0,1 puncte procentuale din PIB diferenţă între venituri şi cheltuieli.

Deşi încasările din taxe şi impozite au crescut cu peste 22 de miliarde de lei (de la 18,7% din PIB la 19,3% din PIB), cheltuielile publice s-au majorat cu circa 30 de miliarde de lei (de la 19,4% din PIB la 20,8% din PIB). Prin urmare, problema deficitului în creştere pe anul în curs apare localizată strict pe majorarea de cheltuieli şi nu pe rezultate eventual mai slabe la venituri.

Impozitul pe profit este singura categorie mai importantă de venituri bugetare la care majorarea nominală nu a reuşit să acopere inflaţia (media înregistrată pe primele şapte luni din 2018 a fost de 4,94%). La o creştere nominală de 3,9%, în termeni reali s-a produs o scădere a ponderii banilor sumelor intraţi pe această cale la buget (de la 6,5% la 5,9% în total încasări).

Deficitul bugetului de stat, cu peste 50% peste cel general


Datele din bugetul general consolidat arată un nivel al deficitului bugetului de stat cu mult peste cel total (-2,32% sau peste 50% ca sumă nominală) şi o compensare în scădere din partea excedentului tradiţional al bugetelor locale. Acesta din urmă s-a subţiat în august cu circa un miliard şi jumătate de lei şi a coborât sub 1,8 miliarde lei ( de la +0,35% din PIB la doar +0,19% din PIB).

Subvenţiile necesare de la bugetul de stat pentru a putea asigura sumele necesare bugetului asigurărilor sociale (pentru plata pensiilor) au crescut la 4,34 miliarde de lei, în timp ce sumele alocate similar pentru sănătate (de interes major tot pentru cei care beneficiază de pensii) s-au păstrat aproximativ la nivelul din luna precedentă (0,74 miliarde de lei).

Cheltuielile cu dobânzi, majorate cu peste o cincime

Câte 37% din cele 26,4 miliarde de lei cheltuite în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut s-au dus pentru suplimentarea plăţii bugetarilor şi pentru asistenţa socială, în timp ce mai puţin de un sfert treime a fost alocat în plus pentru proiecte cu finanţare externă nerambursabilă, cheltuieli de capital, bunuri şi servicii.

De subliniat şi faptul că plăţile de dobânzi au ajuns la peste nouă miliarde de lei, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (atenţie, deşi nivelului datoriei publice a scăzut sub 35% din PIB). Este efectul creşterii costurilor la care au fost „rostogolite” în ultima perioadă sumele de plată ajunse la scadenţă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: