luni

18 martie, 2024

23 ianuarie, 2018

În condițiile în care PSD promite să arunce ”colacul de salvare”- adică să proroge termenul de depunere al Declarației 600- fix înainte ca însăși instituția Fiscului de mână cu contribuabilii să se înnece într-un ocean de hârtie, ministrul de Finanțe a încercat să prezinte Comisiei economice din Senat viziunea sa de remediere a problemelor create odată cu modificarea Codului fiscal, pe care tot el le-a susținut în mandatul Guvernului Tudose.

Iar viziunea nu este foarte clară: Se ia în calcul renunțarea la contribuțiile de sănătate pe alte venituri în afara salariilor. Sau chiar plata unor contribuţii sociale estimate, pe care fiecare să le facă voluntar, pe baza CNP, fără a se mai depune declarația 600.

Ministerul Finanţelor ar putea merge pe ideea de conformare voluntară de declarare a veniturilor, urmând a face verificări pe baza analizei de risc, în contextul în care stopajul la sursă ar putea fi o soluţie pentru anumite categorii profesionale, iar contribuţiile la sănătate ar putea să nu mai fie pătite pentru venituri în afara salariilor, a declarat marţi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, la dezbaterile din Comisia economică din Senat pe marginea Declaraţiei 600.


”Mergem pe ideea de conformare voluntară de declarare a veniturilor şi, pe baza analizei de risc, să mergem şi să verificăm aceste plăţi numai acolo unde considerăm că sunt elemente care ne atrag atenţia. (…) La categoriile profesionale unde se poate realiza stopajul la sursă, luăm în calcul şi stopajul la sursă”, a declarat Mişa.

Ionuț Mişa a precizat că este luată în calcul şi varianta de a nu mai fi plătite contribuţiile la sănătate pentru venituri în afara salariilor.

Dacă totuși se va alege varianta ca plata contribuţiilor sociale estimate să se facă pe baza CNP, ministrul are și argumente:

„Nu suntem singura ţară din Europa în care se plătesc contribuţii la venitul realizat. Luăm în calcul o analiză în care o persoană este angajat, salariat şi i se reţin contribuţiile pentru sănătate, iar pentru celelalte categorii să nu mai plătească aceste contribuţii. Trebuie să facem o analiză, să vedem care este impactul bugetar şi să luăm o decizie. Această decizie o vom lua după ce vom avea discuţii cu categoriile de contribuabili care au obligativitatea de a depune aceste declaraţii. Ne gândim inclusiv la posibilitatea de a nu mai depune declaraţia, pentru a nu se mai deplasa la ghişeul organului fiscal, şi a putea să facă plata contribuţiilor pe bază pe CNP în suma pe care ştie că o are de plată la organul fiscal, considerându-se că acea plată reprezintă declaraţia mea asupra sumelor pe care le am de plată către bugetul de stat”.


Rugat însă să detalieze cum ar funcționa acest sistem, ministrul Mișa s-a eschivat, spunând că este prea din timp pentru astfel de informații care necesită o ”analiză complexă”.

De un singur lucru pare Ionuț Mişa: după o întâlnira cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, el spune că poziţia sa nu este ameninţată şi consideră că şi-a făcut datoria, în condiţiile în care România are stabilitate macroeconomică.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că, în 31 ianuarie, Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă pentru amânarea termenului de depunere a Declaraţiei 600 până la 1 martie. Amânarea nefiind însoțită de eliminarea modificărilor aduse prin OUG 70/2017 nu rezolvă nimic. Dragnea a spus că decizia s-a luat într-o întâlnire a coaliţiei cu premierul desemnat Viorica Dăncilă şi cu ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: