miercuri

27 martie, 2024

17 decembrie, 2014

SUA vor relua relaţiile diplimatice cu Cuba şi vor deschide o ambasada la Havana pentru prima dată după mai bine de o jumătate de secol, după ce autorităţile cubaneze au decis eliberarea din închisoare, după 5 ani de dezenţie, a unui contractor american, au informat oficiali americani citaţi de New York Times.

„I-am dat instrucţiuni secretarului Kerry să înceapă discuţiile cu Cuba pentru restabilirea relaţiilor diplomatice, care au fost întrerupe în luna ianuarie 1961.

Mai departe, SUA vor stabili o ambasadă în Havana. Oficiali de rang înalt vor vizita Cuba. unde vom avea interese comune, vor acţiona, în chestiuni precum sănătatea, migraţia, contraterorismul, combaterea traficului cu droguri şi răspunsul la dezastre”, a spus preşedintele Obama într-o declaraţie de presă.


Acordul a fost negociat timp de 18 luni în sescret, iar discuţiile au avut loc în Canada şi u fostt încurajate şi de Papa Francisc, care a găzduit întâlnirea finală la Vatican.

Preşedintele Barack Obama şi liderul cubanez Raul Castro au căzut de acord, într-o convorbire telefonică care a avut loc marţi şi a durat 45 de minute, să renunţe la ostilitatea veche de decenii şi să înceapă o nouă relaţie între cele două ţări, despărţite de doar 90 de mile.

„Vom pune capăt unei abordări învechite care timp de zeci de ani care ne-a împiedicat să ne urmărim interesele. Vom începe, în schimb, o normalizare a relaţiilor dintre ţările noastre”, a afirmat preşedintele american.

Pe lângă restabilirea relaţiilor diplomatice, SUA vor ridica restricţiile în ceea ce priveşte remitenţele, relaţiile bancare şi restricţiile de călătorie, în timp ce Cuba va elibera 53 de deţinuţi considerţi deţinui politici de către SUA.


Deşi embargoul vechi de zeci de ani al Americii asupra Cubei nu va fi ridicatt deocamdată, preşedintele Obama a vorbit despre „o dezbatere onestă şi serioasă” privind eliminarea sa.

„Aceşti 50 de ani au arătat că izolarea nu a avut rezultate. este vremea pentru o nouă abordare”, a spus Barack Obama.

Ce prevede exact acordul cu Havana

  • stabilirea de relaţii diplomatice şi deschiderea unei ambasade la Havana
  • eliminarea Cubei de pe lista statelor care sponsorizează terorismul, listă ep care a fost adăugată în 1982
  • vizite la nivel înalt de ambele părţi în următoarele luni – secretarul Kerry va fi liderul delegaţiei americane la havana luna viitoare, pentru discuţii privind migraţia
  • colaborare în domeniul combaterii traficului de droguri, protecţiei mediului şi a traficului cu fiinţe umane
  • ridicare restricţiilor de călătorie de către SUA pentru 12 caategorii, vizuite familiale, vizite oficiale sau ale jurnaliştilor, vizite în itneres profesional, educaţional sau religios, spectacole publice – totuşi, turismul este încă interzis
  • nivelul remitenţelor pentru cubanezi va fi ridicat de la 500 de dolari la trei luni la 2500 de dolari
  • intermediarii care trimiteau remitenţele destinatarilor nu vor mai avea nevoie de licenţe speciale de la guvern
  • legături ale sectorului bancar
  • turiştii americani vor putea să importe bunuri din Cuba cu o valoare de până la 400 de dolari, dintre care 100 de dolari pentru produse de tutun şi alcoolice

Drepturile omului şi un prim schimb de prizonieri

Acordul a fost facilitat de eliberarea unui cetăţean american deţinut în Cuba timp de cinci ani. A avut loc un schimb de prizonieri, SUA eliberând trei cubanezi acuzaţi de spionaj.

Washingtonul susţine că această nouă relaţie nu exclude accentul pus de SUA pe drepturile omului. Dimpotrivă, argumentează oficialii americani, SUA vor fi mai eficiente astfel.

Congresmeni republicani şi democrţi critică acordul SUA-Cuba.Ei susţin că au fost eliberţi trei spioni pentru un cetăţean american. În plus, nu cred că politica Havanei în ceea ce priveşte drepturile omului şi democraţia se va schimba.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: