vineri

19 aprilie, 2024

15 ianuarie, 2015

Banca Națională a Elveției a renunțat la păstrarea prin intervenții repetate pe piața valutară a nivelului de 1,20 franci pentru un euro, care fusese instituit în septembrie 2011, și a permis astfel aprecierea masivă a monedei naționale. Pentru a compensa parțial această decizie, rata dobânzii de politică monetară a fost dusă și mai adânc în teritoriul negativ, de la -0,25% până la -0,75%.

Momentul ales a luat prin suprindere marea majoritate a analiștilor și instituțiilor financiare, deoarece a survenit la numai o lună de la ultima modificare a ratei de dobândă. Cea mai plauzibilă explicație este că Banca Națională a Elveției a decis să acționeze înainte de declanșarea mutării de relaxare cantitativă (Quantitative Easing), deja anunțată la nivelul intențiilor ferme de către Banca Centrală Europeană.

Acțiunea de relaxare cantitativă în Zona Euro i-ar fi pus pe elvețieni în imposibilitatea practică de a mai apăra pragul de rată de schimb față de moneda unică europeană. De aceea, a fost preferată alternativa de preluare a inițiativei pe piața valutară. Impactul pe piața internațională a fost dat de poziția de monedă de rezervă a francului elvețian și de speculațiile pe seama nivelului la care se va stabiliza raportul de schimb.


Legat puternic de euro, leul a suferit o devalorizare importantă în raport cu francul elvețian, de la 3,7415 lei/franc în ședința valutară de miercuri, 14 ianuarie până la 4,3287 lei/franc joi, 15 ianuarie, ceea reprezintă o devalorizare de circa 16%. Mișcările puternice înregistrate la casele de schimb bancare au fost provocate de speculațiile de pe piețele internaționale.

În confuzia creată în primele momente, francul elvețian s-a dus de la 1,20 franci /euro până la 0,85 franci/euro, pentru a reveni ulterior la o cotație oarecum stabilizată în jur de 1,05 franci/euro. De aceea, am avut aproape simultan pe piața noastră cotații de moment împrăștiate de la 3,75 lei/franc până la peste 6 lei/franc.

Cea mai bună atitudine pentru cei interesați de cursul francului elvețian ( deoarece în raport cu euro devalorizarea a fost cu totul nesemnificativă ( doar 0,22%) ar fi să aștepte stabilizarea cotațiilor și să acționeze după ce se liniștesc apele. De reținut, în context regional, leul s-a apreciat față ușor de zlotul polonez și forintul maghiar și s-a depreciat puțin numai față de coroana cehă.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: