joi

28 martie, 2024

21 ianuarie, 2018

Plafonul de vârstă pentru următoarele alegeri europarlamentare ar trebui coborât la 16 ani- aceasta este una dintre propunerile de revitalizare a proiectului european.

Ideea este parte a inițiativei ”Europa reînnoită”, care se va lansa pe data de 24 ianuarie la Davos, în cadrul Forumului Economic Mondial (WEF).

Documentul, elaborat de experți ai WEF în urma consultării cu peste 100 de tineri, oameni de afaceri, politicieni și academicieni, explică faptul că tinerii de 16-17 ani sunt mai dornici să experimenteze puterea conferită de vot decât cei din categoria de vârstă 18-24 de ani, iar ”cei care încep devreme să voteze sunt mai tentați să continuie să se prezinte la urne și în viitor”.


Austria este singurul stat membru al UE care a acordat drept de vot tinerilor de 16 ani, iar Scoția a experimentat acest sistem cu ocazia referendumului de independență organizat în 2014 și la alegerile pentru parlamentul regional.

Coborârea plafonului de vârstă pentru alegeri europene în toate cele 27 state membre are suportul Parlamentului European, dar are nevoie și de aprobarea parlamentelor naționale pentru a fi schimbată legea electorală.

Davos 2018 – direcții, cifre și participanți

Uniunea Europeană va fi puternic reprezentată la forumul de la Davos – Jean Claude Juncker va participa pentru prima dată în calitate de președinte al Comisiei Europene, președintele Franței Emmanuel Macron va vorbi în ultima zi a forumului. Chiar și prezența cancelarului german Angela Merkel, multă vreme sub semnul întrebării din cauza problemelor pe care le întâmpină în formarea noului guvern german, a fost confirmată.

Ca în fiecare an pe final de ianuarie, în Elveția se adună un număr impresionant de șefi de state, de guverne și ai organizațiilor internaționale, cei mai importanți și influenți oameni de afaceri, academicieni, artiști, reprezentanți ai media și ai societății civile, pentru a discuta o temă majoră.


În 2018, al 48-lea Forum Economic Mondial are ca temă majoră de discuții ”Crearea unui viitor comun într-o lume divizată”. La întâlnirile și panelurile de discuții organizate în perioada 23-26 ianuarie atenția va fi concentrată pe identificarea modurilor de reafirmare a cooperării internaționale pe zone cruciale de interes comun percum securitate, mediu, economia mondială.

A doua prioritate a reuniunii o reprezintă găsirea unor soluții de depășire a fracturilor între state, provocate de scăderea încrederii în instituții și deteriorarea relațiilor dintre economie și societate.

Unul dintre momentele așteptate cu interes este prezentarea raportului anual privind riscurile globale.

Cuvântul de deschidere al reuniunii din 2018 va fi rostit de Narendra Modi, prim-ministru al Indiei. Donald Trump, președinte al SUA, va vorbi în finalul reuniunii. Un număr record de lideri G7 vor fi prezenți la Davos: Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, Paolo Gentiloni, prim-ministrul Italiei, Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze, Theresa May, prim-ministrul Regatului Marii Britanii și Irlandei de Nord, Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei.

Sosesc la Davos și Jean-Claude Juncker, președinte al Comisiei Europene, și ați lideri ai grupului G 20: Liu He, membru al Biroului Politic al partidului Comunist Chinez, Mauricio Macri, președinte al Argentinei, Cyril Ramaphosa, vicepreședinte al Africii de Sud, Regele Felipe VI, Rege al Spaniei, Michel Temer, președinte al Braziliei. Din partea țării gazdă participă la forum Alain Berset, președinte al Confederației Helvete.

În ansamblu, reuniunea anuală de la Davos va găzdui 340 de lideri mondiali, între care 10 șefi de state sau guverne din Africa, 9 din Orientul Apropiat și Nordul Africii, 6 din America Latină. Sectorul privat are 1.900 de reprezentanți, iar societatea cxivilă 900.

Cele peste 400 de sesiuni de discuții sunt organizate pe 4 direcții principale:

  • un cadru al progresului economic sustenabil
  • navigând într-o lume multipolară și multiconceptuală
  • depășind fracturile din societate
  • configurând o agilă guvernanță tehnologică

”Lumea noastră e divizată de competiția din ce în ce mai acerbă între națiuni și de fracturile din interiorul societăților. Dar amplitudinea schimbărilor ne obligă mai mult ca oricând la colaborare. Întâlnirea noastră anuală are drept scop depășirea acestor obstacole. Încercăm să reafirmăm interesul comun al națiunilor, să-i determinăm pe marii actori economici să reînnoiască contractele sociale”, este ciat profesorul Klaus Schwab, fondator și președinte executiv al WEF, pe pagina de web a evenimentului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: