miercuri

17 aprilie, 2024

21 martie, 2017

Valoarea plăților restante ale firmelor din România către furnizori s-a ridicat la circa 56 de miliarde de lei, în 2016, față de 56,5 miliarde de lei în 2015 și faţă de peste 57 de miliarde de lei în anii 2013 și 2014, potrivit unei analize KeysFin.

Restanţele celor 76.893 de companii (12% din numărul total de firme din România) reprezintă 33% din cifra de afaceri totală din economia românească şi se menţin la un nivel ridicat „în ciuda măsurilor de relaxare fiscală”.

Firmele cu capital integral românesc au aproape jumătate din total (25,6 miliarde lei), companiile cu capital străin sunt restante cu 11,95 miliarde de lei, iar cele cu capital mixt cu 7,95 miliarde lei. Firmele de stat mai au de plătit furnizorilor lor 7,33 miliarde lei, potrivit dateloe KeysFin.


Analiştii KeysFin pun aceste datorii pe seama unui „comportament înrădăcinat în economie”, care este „un tip de supraviețuire financiară imprimat de provocările unui sistem economic fluctuant, văduvit de finanțare”.

Firmele româneşti au „capital redus și extrem de sensibil la evoluția cadrului fiscal” şi, mai ales în cazul IMM-urilor, „să amâni o plată sau mai multe către furnizori ține de asigurarea financiară pentru continuarea activității. Multe firme trăiesc din rulajul financiar, depind de fiecare ban pe care îl au de încasat sau de plătit. Cu cât amână mai mult plățile, cu atât reușesc să își asigure fondurile necesare continuării activității. Din păcate, s-a ajuns la cazuri extreme, când plățile se fac la 6 – 8 luni și chiar mai mult”, spune analiza KeysFin.

Dacă sunt incluse și datoriile la bugetul de stat, totalul plăților restante mai mici de un an se ridicau la 268,8 miliarde de lei în 2015.


Cele mai multe firme restante sunt din comerţ (27.009), urmate de cele din industria prelucrătoare (9.134 ) și construcții (8.443), de firmele din sectorul activităților profesionale, științifice și tehnice (6.446 firme), din transporturi și depozitare (4.998) și hoteluri și restaurante (4.238 firme).

Companiile cu cele mai mari plăți restante către furnizori se concentrează în București şi Ilfov (24,1 miliarde lei), în regiunea din Sud-Est (8,6 miliarde lei), Sud-Muntenia (4,7 miliarde lei), Vest (4,38 miliarde lei) și Centru (4,1 miliarde lei). La polul opus se află firmele din Nord-Vest (3,85 miliarde lei), Nord-Est (3,72 miliarde lei) și Sud-Vest Oltenia (2,87 miliarde lei).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: