marți

19 martie, 2024

12 aprilie, 2016

ciolosGuvernul și-ar putea asuma răspunderea în luna iunie pe pachetul de legi privind reforma administrației publice, a afirmat premierul Dacian Cioloș, marți, într-o întâlnire cu jurnaliștii

„Pachetul acesta (de legi privind reforma administrației publice — n.red.) nu înseamnă că vom veni cu legi noi de la A la Z. Vor fi modificări ale unei legislații care deja există. Și aici varianta cea mai rapidă prin care le-am putea adopta, în măsura în care discuția asta și cu partidele din Parlament ne iese, este să mergem în iunie sau pe o procedură accelerată de adoptare în Parlament sau chiar cu o procedură de angajare a răspunderii în luna iunie în Parlament, în așa fel încât, odată decizia luată, să putem să o aplicăm cât mai repede. (…) E una din variantele de lucru. E o formă în care spunem: ăsta e un proiect important al Guvernului, a fost discutat cu partidele, pentru că nu ieșim cu surprize, de asta am și lansat dezbaterea de pe acum, ca să știe oamenii despre ce e vorba”, a explicat premierul, citat de Agerpres.

El a precizat că Executivul va lua decizia asupra formei finale a legii pe care o va înainta Parlamentului în urma dezbaterii publice.


„Ideea cu scenariile nu înseamnă că vom merge la vot cu trei scenarii și că le vom cere politicienilor să aleagă. (…) Noi ne vom asuma un proiect de lege sau un pachet de modificări legislative care vor merge pe o singură variantă, care va fi alegerea Guvernului și aceea și-o va asuma Guvernul (…) în urma discuțiilor pe care o să le avem cu funcționarii care au experiență (…), cu dvs care exprimați opinii diferite din părți ale societății diferite, cu societatea civilă mai mult sau mai puțin specializată pe domeniul acesta, cu partidele. Ideea de scenariu e de a da spațiu de dezbatere”, a explicat premierul.

Potrivit Mediafax, într-un dialog cu reprezentanţi ai mass-media desfășurat marți la Palatul Victoria, premierul a afirmat: „Eu nu sunt cavalerul Don Quijote, nu-mi asum treaba asta. Adică, știu şi aşteptările care sunt vizavi de Guvernul ăsta, nu-mi asum să las impresia că putem face minuni de unii singuri şi putem schimba societatea împotriva voinţei ei”.

Jurnaliştii l-au întrebat atunci dacă poate fi un kamikaze astfel încât să încerce reformarea unor domenii pe care clasa politică evită să le revizuiască din cauza unor calcule electorale, iar premierul a răspuns afirmativ.

„Da, sigur, pot fi kamikaze pentru că, aşa cum am mai spus-o nu am… intenţia mea nu e să fac din acest mandat o trambulină politică personală pentru mine. Şi atunci pot sa fiu… Dar nici nu o să fiu kamikaze doar de dragul de a mă arunca în aer ca să se vadă bucăţile pe pereţi”, a continuat premierul Cioloş.


Prim-ministrul a anunțat, luni, în Parlament, că Executivul propune spre dezbatere trei scenarii pe care le ia în calcul pentru reformarea administrației publice, legate de modul în care poate fi redefinită relația între nivelul de decizie politică și cel de execuție administrativă.

O primă variantă presupune ca numirile politice în administrație să fie acceptate până la nivel de subprefect, iar garnitura ministru, secretari de stat, prefecți și subprefecți “vine cu guvernul, pleacă împreună cu guvernul”, după cum a spus Dacian Cioloș luni, la Parlament.

Un al doilea scenariu, “puțin mai provocator”, presupune “coborârea nivelului de numire politică” până la nivelul directorilor companiilor de stat, ai agențiilor și ai directorilor de deconcentrate.

Un al treilea scenariu ar menține numirile politice la nivel de ministru și secretar de stat, iar “de la prefect în jos rămân funcționari publici”.

În declarația susținută în fața Parlamentului, premierul Dacian Cioloș a susținut că România nu se poate moderniza și nu va putea combate eficient corupția fără o reformă a administrației publice centrale și locale.

“În ultima perioadă există din ce în ce mai multe semne de întrebare legate de eficiența statului, de încrederea în clasa politică și cred că aici am avea cu toții de câștigat ca prin această reformă a administrației publice, prin creșterea eficienței, a transparenței administrației publice, prin profesionalizarea administrației publice, prin clarificarea relației cu politicul să recâștigăm încrederea cetățenilor în stat și să reîncepem un proces de modernizare a statului. România nu se poate moderniza și nu va avansa economic, nu va putea elimina în mod consistent corupția fără o reformă a administrației publice locale și centrale”, a spus premierul Cioloș luni, la dezbaterea “Ora prim-ministrului” din Camera Deputaților.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: