joi

18 aprilie, 2024

27 noiembrie, 2015

ciolosDacian Cioloș a recunoscut faptul că nu a avut la dispoziție foarte mult timp nici pentru a decide dacă acceptă funcția de premier, nici pentru a-și forma cabinetul, iar lșinia a doua a guvernului este în curs de evaluare.

Într-un interviu acordat joi seara postului RealitateaTv, premieurl a atins câteva direcții privind planurile sale din viitorul iminent si de ansamblul mandatului său.

”Am fost sunat cu două zile, două zile și jumătate înainte de nominalizarea oficială. Președintele Klaus Iohannis mi-a spus că sunt una dintre opțiunile pe care le are în vedere și să mă gândesc la un program de guvernare și la o echipă. Înainte de nominalizare m-a invitat la o discuție ca să intrăm puțin în detaliu”, a declarat fostul comisar european, într-un interviu acordat postului Realitatea TV.


El a precizat că i-a fost relativ dificil să își alcătuiască echipa într-un timp atât de scurt pentru că nu a avut la dispoziție ”o bază de resurse umane” cum au, spre exemplu, partidele politice.

”A fost greu să găsesc oameni care să își lase proiectele și să își asume o aventură de un an”, a declarat premierul, adăugând că fiind vorba despre ”oameni performanți pe domeniilor lor, implicați în anumite proiecte și cărora le-a fost foarte greu să decidă de pe o zi pe alta dacă sunt în măsură să își lase deoparte proiectele personale”.

Echipa premierului este formată din persoane cu experiență în administrație, dar și din profesioniști ce vin din mediul privat.

Despre echipele miniștrilor: Secretarii de stat, directorii și înalții oficiali vor fi evaluați după performanțe

Primul ministrul a precizat că le-a cerut miniștrilor să își prezinte o situație cu privire la oamenii din minister și dacă aceștia își vor păstra funcțiile.


”Pentru secretarii de stat am cerut fiecărui ministru să își facă propria evaluare în minister și să vină să îmi spună în perioada următoare ce are de gând să facă în minister cu fiecare om. Acolo unde oamenii nu au performanțe sau nu sunt compatibili cu viziunea ministrului, oamenii vor pleca și unii au început să plece. Pentru mine e clar că ei (miniștrii, n.r.) trebuie să își facă echipa (…) Pentru înalți funcționari nu vreau să dau semnalul că îi dăm afară pe ai lor ca să îi punem pe ai noștri pentru că nu îi avem pe ai noștri”, a precizat premierul, adăugând că ei vor fi evaluați pe criterii de performanță de către șefii lor ierarhici și pe baza unor criterii de management.

”Acolo unde se perfomează mergem mai departe, acolo unde nu – vedem cum putem ameliora inclusiv la nivel de personal”, a precizat el.

Câteva planuri concrete ale actualului cabinet. Dacian Cioloș: Nu a existat voință politică pentru reformarea administrației

Premierul a arătat că deși a crezut că va porni ”de la zero” reforma administrației, la nivelul cancelariei primului ministru, dar și la nivelul a opt-nouă ministere s-a în ultimii ani pentru îmbunătățirea performanțelor, însă a lupsit ”voința politică” pentru implementarea unei reforme mai ample, fiind doar ”lăsați cei care au vrut să lucreze, fără să fie impiedicați”.

Dacian Cioloș spune că se fac eforturi pentru ca rata de absorbție a fondurilor europene să ajungă între 65 și 70 la sută, depășirea acestui prag fiind ”un mare succes”. E vorba de exercițiul 2007-2013, si mecanismul ”n+2”, care expiră la 31 decembrie 2015.

”Din păcate, construim un viitor pe neajunsurile trecutului și tot timmpul suntem în urgență. Pentru că ne-am concentrat în ultimele luni, în ultimul an pe a crește gradul de absorbție și încă nu sunt pregătite lucrurile pentru lansarea proiectelor din perioada 2014-2020”, a arătat primul ministru.

În ceea ce privește legea redevențelor, aceasta ar urma să fie pusă cât mai repede în dezbatere publică, urmând ca executivul să facă niște calcule pentru a stabili ”cum este mai avantajos pentru stat, dar să nici nu descurajăm companiile respective să investească”.

La autostrada Sibiu-Orăștie și la celelalte proiecte unde lucrările au fost finalizate e important să ne uităm la calitatea lucrărlor, să identificăm neajunsurile în modul de funcționae a instituțiilor și companiilor care au avut responsabilitatea implementării acestor proiecte și să vedem cum putem corecta.

Premierul este de părere că în cazul autostrăzii Sibiu-Orăștie problemele au apărut ca urmare a unui management defectuos, dar și a lipsei de preocupare.

Din infomațiile sale, România ar fi plătit în jur de 40 de milioane de euro pentru porțiunea de autostradă ce trebuie refăcută.

Dacian Cioloș a subliniat totodată că va continua să lucreze la marile proiecte de infrastructură, respectiv la proiectele cuprinse în masterplanul din domeniul transporturilor, precum și la proiectele aflate în desfășurare (porțiuni din Autostrada Transilvania, legarea centurii Capitalei de autostrada A1 etc).

”Obiectivul nostru este să continuăm pe baza priorităților stabilite în masterplan și pe baza unor obiectiv specifice”, a arătat el.

Până la sfârșitul mandatului, Cioloș speră să finalizeze licitațiile pentru construcția autostrăzii Pitești-Sibiu, precum și studiile tehnice și de fezabilitate pentru drumurile expres ce ar urma să lege Transilvania de Moldova.

Cancelaria premierului va fi cea care va urmări implementarea proiectelor strategice, a arătat Cioloș.

Un alt plan vizează redeschiderea spitalelor închise în anii crizei. Premierul spune că în acest caz se va miza pe fonduri europene, fiecare spital putând fi tratac ca un proiect in parte, cu analiză, costuri, aplicare etc. Guvernul studiază înființarea unei comisii specializate în scris astfel de proiecte.

Despre buget: Pornim de la relaxarea fiscală și măririle care s-au votat deja. Fără război cu Parlamentul. Deficitul va fi sub 3%

Premierul a adăugat că a decis să nu modifce măsurile din domeniul fiscalității deoarece acestea au fost deja adoptate de către Parlamentul României cu o largă majoritate și discutate și agreate de mediul privat. În acest context, cabinetul tehnocrat a preferat să nu înceapă un ”război cu Parlamentul” și să riște în acest fel amânarea adoptării bugetului pe anul viitor care va fi, de altfel, ”greu de ținut în frâu”.

În ceea ce privește construcția bugetului, Cioloș a precizat că acesta se va încadra în ținta deficit de sub 3% din PIB, dar, pe de altă parte, să fie crescute și ponderea investițiilor publice în PIB, investiții în domenii precum transporturi, educație și sănătate.

Premierul spune că ar fi preferat ca majorările salariale din sectorul bugetar să fie decise pe baza unor unor criterii de performanță, însă Guvernul și-a asumat totuși creșterea cu 10% votată în Parlament, urmând ca anul viitor executivul să propună măsuri concrete pentru reformarea sistemului administrativ prin corelarea remunerațiilor cu productivitatea efectivă a salariaților.

La APIA se va lucra în trei schimburi pentru introducerea cererilor de plăți

În ceea ce privește situația de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), premierul a dat asigurări că Ministerul Agriculturii va lucra ”până pe 30 noiembrie, la 12 noaptea, în trei schimburi pentru a putea introduce cât mai multe dintre cele 700.000 de cereri de plată”.

”Implementarea s-a finalizat cu întârziere și abia de câteva zile acel modul (informatic, n.r.) de introducere a cererilor de plată a devenit funcționat. În primele zile a lucrat cu sincope”, a explicat Cioloș, adăugând că în situația în care nu se vor putea totuși procesa toate cererile în timp util, respectiv până la finele acestei luni, fermierii vor primi banii la începutul anul viitor.

Premierul a precizat totodată că ia în calcul găsirea unei echipe care să ajute la implementarea unor investiții finanțate din fonduri europene la Ministerul Educației și la cel al Sănătății, unde nu există la ora actuală ”o capacitate administrativă de scriere și urmărire a implementării proiectelor”.

ISU: Premierul așteaptă rezultatele anchetei, iar de la Raed Arafat un plan de restructurare. ”Nu exclud nicio măsură”

Cu privire la situația de la ISU, Cioloș a arătat că instituția ”are nevoie de o restructurare și i-am cerut domnului Arafat să vină în următoarele zile cu oo analiză privind modul de funcționare al ISU și cu propuneri de restructurare și amelioarare”. Premierul a punctat că există diferențe în ceea ce privește eficiența echipelor de intervenție și cea a echipelor de prevenție din cadrul ISU.

”Există disfunționalități grave acolo (prevenție, n.r.) așa cum s-a putut observa în situația de la București”, a adăugat Cioloș, referindu-se la incendiul de la Clubul Colectiv.

Întrebat dacă are în vedere demiterea lui Raed Arafat din funcția de secretar de stat în Ministerul de Interne, Cioloș a declarat că, în acest moment, așteaptă din partea acestuia, în cel mult o săptămână, planul concret de restructurare și eficientizare al ISU.

”Eu nu mă grăbesc să judec un om, însă mă grăbesc să judec performanța instituției. Nu exclud nicio măsură după finalizarea anchetei.”, a declarat premierul

Minstrul Internelor va fi demis dacă se va dovedi că acuzațiile de plagiat sunt adevărate

În ceea ce privește acuzația de plagiat adusă ministrului de Interne, Petre Tobă, șeful Guvernului a precizat că ”i-am cerut ministrului Educației, Adrian Curaj, să vină cu o analiză cât mai repede în urma consultării comisiei de etică”, cea care are responsabilitatea de a stabili veridicitatea acuzațiilor.

”Un lucru este foarte clar. Criteriul integrității rămâne un criteriu esențial și prioritar peste care n-o să treacă nici primul ministru”, a asigurat premierul care a adăugat că ”nu pot să judec un om până când nu am elementele obiective”. Cu câteva ore mai devreme, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al executivului, a declarat cu ocazia unei conferințe de presă că în cazul în care acuzația de plagiat adusă ministrului Tobă se dovedește a fi adevărată, atunci ”există o singură soluție”, făcând astlfe o trimitere clară către demiterea acestuia din Guvern.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. SISTEMUL POLITIC existent în România, după decembrie 1989, s-a dovedit a fi păgubos, categoric lipsit de capacitatea de a oferi societăţii căile necesare pentru progres.
    Caracterizarea este redată fidel de remarcile marilor cărturari români valabile şi astăzi, dramaturgul Ion Luca Caragiale nota că: “Partide politice în sensul european al cuvintului, formate de tradiţii sau de interese de clasa noi sau mai recente şi în care programele să se bazeze pe principii sau idei progresiste, nu exista în România” , iar renumitul Octavian Goga scria despre România în 1916 „Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei… Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti…
    Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală”.
    In Romania ,, Politica este indeletnicirea scarboasa prin care tipi fara nicio profesie ori avortoni ai profesiei lor, se catara acolo unde se deschid robinetele societatii. Posturi bine platite, de unde se pot invarti afaceri de miliarde, consilii de administratie, conecsiuni si reprezentante. Ai tupeu, ai proptele, ajungi si din lichea ce ai fost sau esti, devii omul ce imparte dreptatea, care arbitrezi morala, care reclama sacrificiul suprem.”
    Iar ,,Democratia este un sistem de exploatare a averilor statului mintind multimile naive prin gadilarea instinctelor primare. Pentru a curma coruptia universala ar trebui o elita de conducatori care sa se sacriifice in interesul permanent al natiunii,. Dar unde sa gasesti asemenea sfinti printre oamenii politici narozi?”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. SISTEMUL POLITIC existent în România, după decembrie 1989, s-a dovedit a fi păgubos, categoric lipsit de capacitatea de a oferi societăţii căile necesare pentru progres.
    Caracterizarea este redată fidel de remarcile marilor cărturari români valabile şi astăzi, dramaturgul Ion Luca Caragiale nota că: “Partide politice în sensul european al cuvintului, formate de tradiţii sau de interese de clasa noi sau mai recente şi în care programele să se bazeze pe principii sau idei progresiste, nu exista în România” , iar renumitul Octavian Goga scria despre România în 1916 „Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei… Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti…
    Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală”.
    In Romania ,, Politica este indeletnicirea scarboasa prin care tipi fara nicio profesie ori avortoni ai profesiei lor, se catara acolo unde se deschid robinetele societatii. Posturi bine platite, de unde se pot invarti afaceri de miliarde, consilii de administratie, conecsiuni si reprezentante. Ai tupeu, ai proptele, ajungi si din lichea ce ai fost sau esti, devii omul ce imparte dreptatea, care arbitrezi morala, care reclama sacrificiul suprem.”
    Iar ,,Democratia este un sistem de exploatare a averilor statului mintind multimile naive prin gadilarea instinctelor primare. Pentru a curma coruptia universala ar trebui o elita de conducatori care sa se sacriifice in interesul permanent al natiunii,. Dar unde sa gasesti asemenea sfinti printre oamenii politici narozi?”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: