sâmbătă

20 aprilie, 2024

8 iulie, 2016

ciolosAgricultura României, dependentă de subvenţiile europene, va fi afectată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a afirmat Dacian Cioloş vineri, citat de Digi 24.

Premierul spune că primele estimări arată o reducere cu până la 15% a bugetului UE, adică aproape 22 de miliarde de euro. În aceste condiții, și banii alocaţi României se vor împuţina.

Cel mai mult, consideră premierul Cioloș, vor avea de suferit finanţările destinate politicii de coeziune şi politicii agricole comune, surse importante de bani pentru dezvoltarea statelor membre.


„Presiunea pe bugetul european va fi foarte mare în anii următori, cu atât mai mult cu cât Marea Britanie va ieși din UE și asta va înseamna un impact de 10-15% pe bugetul european, un impact direct, din primele estimări pe care le am. Deci clar presiunea pe bugetul european va fi mare și mai ales pe politica de coeziune și pe politica agricolă comună. Dacă nu vom fi în măsură în cadrul sectorului agricol să venim cu astfel de idei, se va trece la o reformă simplă, prin tăiere”, a spus premierul Cioloș.

Consecințele Brexit, discutate cu 10 europarlamentari români

Consecinţele ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, formarea grupului de lucru care să analizeze impactul acestora şi aderarea la Schengen au fost subiectele abordate vineri de premierul Dacian Cioloş cu cei 10 europarlamentari români care au răspuns invitaţiei Guvernului de a discuta despre Brexit.

Premierul a afirmat că prioritatea României, în contextul negocierilor care vor urma, este asigurarea nediscriminatorie a drepturilor şi cetăţenilor români, dar şi relansarea proiectului european, iar în acest sens Guvernul se bazează şi pe sprijinul europarlamentarilor români, informează Guvernul, printr-un comunicat de presă.

„Prin activitatea dumneavoastră în Parlamentul European şi legătura directă cu cetăţenii, sunteţi în poziţia de a influenţa în sens pozitiv toate aceste schimbări esenţiale pentru viitorul Uniunii Europene. Este important, de asemenea, ca România să joace un rol activ în relansarea proiectului european şi să arate că este în continuare ataşată valorilor şi principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, pledând pentru o Uniune mai puternică, inclusivă şi integrată. În acest context este cu atât mai important să pregătim şi să valorificăm preluarea şi exercitarea Preşedenţiei Consiliului Unuinii Europene în anul 2019″, a declarat Dacian Cioloş, potrivit sursei citate.


Premierul a menţionat că decizia Marii Britanii de a ieşi din UE poate crea şi oportunităţi economice pentru toate statele membre, inclusiv pentru România.

Potrivit Guvernului, printre subiectele discutate au figurat şi funcţionarea spaţiului Schengen/ securitatea frontierelor externe, politica de migraţie şi azil, vizele pentru Canada, Republica Moldova şi relaţia cu UE, Planul Juncker şi revizuirea Cadrului Financiar Multianual post 2020.

La întâlnirea de vineri, iniţiată de Executiv, au participat doar zece europarlamentari, din totalul de 32, printre care Cristian Preda, Iuliu Winkler, Victor Boştinaru, Theodor Stolojan, Daniel Buda şi Maria Grapini.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: