miercuri

24 aprilie, 2024

9 februarie, 2017

Fostul prim-ministru Dacian Cioloş și fostul ministru al Finanțelor Anca Dragu nu au venit la ședința de joi a comisiilor parlamentare de buget – finanțe, ci au trimis o analiză tehnică prin care demontează acuzațiile politice potrivit cărora ar fi lăsat bugetul de stat cu o „gaură” de 10 miliarde de lei.

„O aşa-zisă „gaură” de 10 miliarde de lei ar fi trebuit să se reflecte într-un deficit mai mare cu suma respectivă, adică 1,3% din PIB. Mai exact, dacă ar fi existat o „gaură” de 10 miliarde de lei, deficitul bugetar în 2016 ar fi ajuns la 4,1% din PIB”, spun Dacian Cioloş și Anca Dragu în scrisoarea trimisă celor doi preşedinţi ai comisiilor pentru buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat, potrivit Mediafax.

Dimpotrivă, „politica bugetară prudentă a avut ca rezultat un deficit al bugetului general consolidat (BGC) pentru anul 2016 de 2,41% din PIB, sub ţinta de 2,8% din PIB estimată la începutul anului bugetar. Aceasta înseamnă că atât veniturile bugetului general consolidat cât şi cheltuielile s-au realizat conform prognozei şi au fost corelate în execuţie bugetară”, se spune în documentul citat.


Veniturile bugetului general consolidat „au fost în sumă de 223,7 miliarde de lei, reprezentând 29,5% din PIB, reflectând pe de o parte reducerile de taxe şi impozite, iar pe de altă parte dificultăţile întâmpinate în absorbţia de fonduri externe nerambursabile, urmare a deficienţelor în pregătirea acestui proces din perioada 2014-2015.

„Veniturile totale însă nu includ şi subvenţiile de la Uniunea Europeană pentru agricultură, în sumă de 12,3 miliarde lei (în proiectul de buget pe 2017 aceste sume au fost incluse în veniturile totale).

„Veniturile încasate din economia internă (fără fonduri de la Uniunea Europeană pre şi post-aderare) au fost în sumă de 216,9 miliarde lei (28,6% din PIB), cu 0,2% mai mari faţă de anul precedent, reprezentând un grad de realizare a prevederilor anuale de 97,8%”, potrivit analizei trimisă Parlamentului de Dacian Cioloș și Anca Dragu.

Cheltuielile bugetului general consolidat, „în sumă de 242 miliarde de lei, s-au redus în termeni nominali cu 0,6% faţă de anul precedent şi cu 2,3 puncte procentuale ca pondere în PIB, reprezentând 94,5% din prevederile bugetare anuale”, se mai arată în răspunsul transmis, în scris, şefilor comisiilor de specialitate ale Parlamentului.


Fostul vicepremier Vasile Dîncu a transmis la rândul lui o scrisoare în care precizează că este plecat din țară.

Comisiile pentru buget-finanţe de la Camera Deputaţilor şi Senat se vor întâlni luni pentru a trage concluziile în legătură cu cele două rectificări bugetare de anul trecut, iar cel mai probabil marţi se va întocmi raportul pe acest subiect, au anunţat joi Leonardo Badea, preşedintele Comisiei pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor și Viorel Arcaş, preşedintele Comisiei pentru buget a Senatului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: