miercuri

27 martie, 2024

21 august, 2014

Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea depusă în numele PNL de preşedintele partidului Klaus Iohannis, privind ordonanţa de urgenţă care modifică legea de organizare a alegerilor prezidenţiale, stabilind sesizarea Curţii Constituţionale pentru motivele reclamate de liberali.

“Ne exprimăm speranţa că această speţă care vizează asigurarea unui cadru electoral corect va fi pusă pe ordinea de zi a Curţii Constituţionale cât de curând posibil. Considerăm că, pentru respectarea regulilor democratice, este necesar să fie clarificat urgent dacă legislaţia în baza căreia vor fi organizate alegerile prezidenţiale respectă sau nu Constituţia”, se arată într-un comunicat de joi al ACL.

Comunicatul precizează că a fost acceptată de către Curtea de Apel sesizarea Curţii Constituţionale în cazul ordonanţei de urgenţă.


Liberalii precizează că, din punctul lor de vedere, “există serioase suspiciuni că modificările adoptate prin OUG 45/2014 favorizează frauda electorală”.

Introducerea posibilităţii de a vota într-o altă localitate pe liste suplimentare, în baza unei simple declaraţii pe proprie răspundere nu face decât să încurajeze turismul electoral, în condiţiile în care este foarte greu de depistat votul multiplu. La fel, simplificarea utilizării urnei mobile şi eliminarea prevederilor care fac posibilă o uşoară identificare a unor nereguli nu fac decât să ridice bănuieli”, se mai precizează în comunicat.

Liberalii au anunţat pe data de 5 august că au acţionat în judecată Guvernul pentru emiterea unei ordonanţe de urgenţă care ar încălca o serie de decizii ale Curţii Constituţionale în materia legislaţiei electorale, acuzând faptul că acest act normativ l-ar favoriza în cursa prezidenţială pe premierul Victor Ponta.

Avocatul Poporului nu a răspuns unor solicitări similare adresate de ONG-uri

Guvernul a adoptat în luna iunie ordonanţa de urgenţă nr. 45/2014 privind modificarea şi completarea Legii nr 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României.


Mai multe ONG-uri i-au cerut în iulie Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să reclame ordonanţa la Curtea Constituţională, susţinând că aceasta este neconstituţională.

Semnatarii sesizării adresate Avocatului Poporului au arătat atunci că OUG nr.45/2014, intrată în vigoare la data de 27 iunie, urmează să producă efecte la alegerile prezidenţiale din noiembrie, “adică peste mai puţin de cinci luni, ceea ce ar contraveni principiului principiului securităţii juridice, instituit, implicit, de art.1 alin. (5) din Constituţie”.

Reprezentanţii ONG-urilor au mai amintit că inclusiv Comisia de la Veneţia recomandă ca legea electorală să nu fie schimbată înainte de un an de la alegeri, sau cel puţin nu prin ordonanţă.

Avocatul Poporului nu a făcut niciun anunţ legat de această soliocitare.

Printre contestatari s-au numărat APADOR-CH, Expert Forum – EFOR, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile – FDSC şi Fundaţia pentru o Societate Deschisă.

Citiţi AICI modificările aduse de guvern la legea alegerilor prezidenţiale

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: