joi

18 aprilie, 2024

10 iulie, 2012

Curtea Constituțională a României a deliberat, marți, asupra constituționalității modificării de către majoritatea USL a Legii referendumului. Potrivit modificărilor, Traian Băsescu ar fi fost demis cu jumătate plus 1 din cei care se prezintă la vot, spre deosebire de vechea lege, potrivit căreia președintele putea fi demis doar cu votul a jumătate plus 1 din alegătorii înscriși pe liste.

Curtea condiționează constituționalitatea de o prevedere: referendumul de demitere e valabil dacă se prezintă la vot jumătate plus 1 din alegători.

Marea miză se mută, astfel pe organizarea referendumului pe baza rezultatelor (încă necentralizate total – citește o analiză  cursdeguvernare.ro pe această temă AICI), ale ultimului recensământ.

Iată comunicatul Curții Constituționale:

COMUNICAT DE PRESĂ

În ziua de 10 iulie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 71 de deputaţi aparţinând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentrumodificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentrumodificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumuluieste constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Compartimentul relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol

al Curţii Constituţionale



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: