miercuri

27 martie, 2024

6 august, 2012

Curtea Constituțională a decis că la vlaidarea sau invalidarea referendumului de demitere a președintelui trebuie stabilit cvorumul calculat în funcție de totalitatea cetățenilor români cu drept de vot, ci nu doar de cetățenii cu domiciliul stabil în țară, după cum susținea Guvernul.

Pe 3 august, printr-un comunicat de presă, Guvernul invoca la stabilirea cvorumului pentru referendum Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.

”Art. 26, alin. 2 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului precizează că listele electorale permanente din România, cele actualizate de primari, se întocmesc pe localităţi şi cuprind pe toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază în localitatea pentru care ele au fost întocmite”, se arăta în comunicatul Guvernului.


”Aceste liste se referă la cetăţenii români, cu domiciliul în România”, insista Guvernul atunci.

Cu o zi înainte, însă, Curtea Constituțională emisese hotărârea nr. 3, din 2 august 2012, asupra ”contestaţiilor referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu”.

Site-ul hotnews.ro a remarcat că în această hotărâre Curtea Constituțională a subliniat că în cazul referendumului de demitere a președintelui cvorumul nu trebuie stabilit în funcție de Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, ci de Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui, potrivit principiului simetriei.

”În speţă, însă, sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul”, se arată în hotărârea Curții Constituționale.


Concret, prevederea la care face referire CCR, din Legea alegerii președintelui, spune că listele electorale permanente sunt ”listele cuprinzând cetățenii romani cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv”.

Așadar, nicio condiționare legată de reședința cetățenilor cu drept de vot.

Astfel, cvorumul pentru validarea sau invalidarea referendumului de demitere a președintelui se va calcula socotind jumăate plus unul din totalul de 18,2 milioane de cetățeni români cu drept de vor, invocată de de Ministerul Administrației și Internelor, anetrior, ceea ce va conduce la invalidarea referendumului.

Cvorumul îi va cuprinde astfel pe cetățenii români din străinătat și îi va exclude doar pe cei care au decedat, care au suferit condamnări în urma cărora li s-a suspendat dreptul de vot, suferă de afecțiuni psihiatrice care le afectează discernământul.

De remarcat, însă, că paragraful lămuritor din hotărârea Curții nu a fost trimis și la Monitorul Oficial, dintr-o eroare de redactare, acesta fiind transcris doar pe site-ul CCR.

”Acest paragraf a fost introdus după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial al României, Partea I, omisiunea datorându-se unei erori materiale”, a explicat CCR în subsolul hotărârii publicate pe site-ul său.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: