vineri

19 aprilie, 2024

1 august, 2012

Preşedintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri seară, că judecătorii CCR vor lua o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului după ce vor primi informații de la Ministerul Administrației și Internelor și de la Institutul Național de Statistică privind numărul alegătorilor care va fi luat în calcul la stabilirea cvorumului.

În schimb, Ministerul Administrației și Internelor a precizat că a transmis Curții aceleași informații în baza cărora a fost organizat referendumul: pe listele de alegători figurează 18.292.464 de persoane.

„În toate dosarele de contestaţii se spune că cifra luată în calcul de BEC prin numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale permanente este mai mare decât cea reală şi că cei de la Statistică ar avea alte cifre în urma recensământului care s-a efectuat anul trecut”, a precizat preşedintele Curţii Constituţionale, citat de Mediafax.


Zegrean a mai spus că CC trebui să aibă, în dosare, documente trimise de instituţii către Curte.

„Noi suntem judecători şi noi trebuie să avem documente trimise către noi, în dosarele noastre (…) Trebuie să avem în dosar documente trimise către noi, nu pot să cred într-o hârtie trimisă cuiva anume”, a explicat Zegrean.

El a mai precizat că a primit răspunsuri la solicitările Curţii atât de la MAI, cât şi de la INS, însă nu a dat detalii despre cifrele menţionate în aceste documente.

„Plenul Curţii Constituţionale, în temeiul art. 77 din legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a solicitat informaţii necesare soluţionării contestaţiilor de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi de Institutul Naţional de Statistică. Până la momentul închiderii şedinţei, Ministerul Administraţiei şi Internelor nu a răspuns solicitării Curţii”, se arată în comunicatul CC.


De asemenea, se precizează că joi vor fi reluate începând cu ora 09.00 „dezbaterile referitoare la contestaţii şi confirmarea rezultatelor referendumului”.

Totodată, CC menţionează că miercuri au fost primite cele 18.548 de procese verbale întocmite în secţiile de votare din ţară şi din străinătate şi au fost înregistrate trei dosare care au ca „obiect contestaţii precum şi mai multe cereri din partea cetăţenilor cu privire la rezultatul referendumului din data de 29 iulie”.

MAI insistă că pe listele de alegători sunt 18,2 milioane de persoane

Oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor au declarat, pentru MEDIAFAX, că instituţiei i-au fost solicitate de către Curtea Constituţională, miercuri, precizări privind numărul de persoane aflate pe listele electorale în 29 iulie şi că a fost deja comunicat că acesta este de 18.292.514.

„Ministerul a primit, în cursul zilei de miercuri, această solicitare din partea Curţii şi, drept răspuns, a fost comunicat numărul de 18.292.514 de persoane, respectiv cel precizat de MAI înainte de referendumul din 29 iulie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru.

În 24 iulie, ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a anunţat că numărul total al cetăţenilor cu drept de vot este de 18.292.514.

Potrivit Biroul Electoral Central participarea la referendum a fost de 46,24%.

Dintre cei care au venit la vot, 87,52% au optat pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcția de președinte al țării, iar 11,15% s-au pronunţat împotrivă.

Din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, de 18.292.464, au participat la referendum 8.459.053, reprezentând 46,24%.

Dintre aceştia, 7.403.836 (87,52%) persoane au votat „Da”, 943.375 (11,15%) au votat „Nu”, iar 111.842 (1,32%) au fost voturi nule.

Curtea Constituţională este instituţia care validează sau invalidează rezultatele referendumului de demitere a preşedintelui României, prin hotărâre.

Miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, au sesizat Curtea Constituţională, susţinând, între altele, că baza legală în care a fost convocat referendumul din 29 iulie a fost OUG 41, care elimina cvorumul.

Şi USL a anunţat că, miercuri dimineaţă, a depus la CC o sesizare privind referendumul din 29 iulie, dar că, din respect pentru independenţa justiţiei, nu va face public conţinutul acesteia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: