duminică

21 aprilie, 2024

18 martie, 2014

Trei contracte cu statul însumând aproximativ 38 de milioane de euro (fără TVA) sunt câștigate cu doar 0,01 lei sub bugetul maxim pus la dispoziție de instituția bugetară. Secretul unui astfel de succes în afaceri: legea pieței, cu condiția rămânerii în cursă a unui singur ofertant la licitație.

Instituția bugetară este Autoritatea Națională pentru cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Lucrarea constă în aducerea de puțină ordine, oricât de costisitoare, în haosul funciar care ține România în afara Europei cartografiate. Cea care și-a adjudecat contractele este compania TEAMNET INTERNATIONAL SRL – societate care a aparținut, până în agitata vară a anului 2012, deputatului PSD Sebastian Ghiță.

La sfârșitul anului trecut compania TEAMNET INTERNAȚIONAL, în asociere cu XOR IT System și cu subcontractorul Free Dreams a câștigat o licitație contestată pentru digitalizarea cărților funciare ale Oficiilor de cadastru și Publicitate Imobiliară din 9 județe din vestul țării, care au fost împărțite în trei loturi.


Licitația, care a durat un an, a fost adjudecată la prețul maxim bugetat de Agenția Națională de cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru două din cele trei loturi, respectiv 55844330,42 și 57609150,32.
În cazul celui de-al treilea lot, oferta financiară cu care a câștigat TEAMNET INTERNAȚIONAL este cu un ban sub prețul maxim oferit de ANCPI: 57838671,91 lei, față de 57838671,92 lei.

În total, contractele se ridică la 171,3 milioane de lei (aproximativ 38 de milioane de euro) plus TVA, iar termenul de execuție este de patru ani. Contractul va fi finanţat din fonduri de la bugetul de stat.

Procesul de conversie a cărților funciare de pe hîrtie pe suport digital a început acum șapte ani, iar toate proiectele atribuite prin licitații s-au derulat centralizat. Pentru prima dată, în decembrie 2012, în caietul de sarcini al licitației câștigate de TEAMNET INTERNAȚIONAL și asociații apare mențiunea că transferul de pe hârtie pe suport digital se va face la sediile Oficiilor de cadastru și Publicitate Imobiliară din județe.

Licitație

La licitație (procedură începută în luna decembrie 2012) s-au înscris companiile TEAMNET INTERNATIONAL, Star Storage împreună cu Intrasoft, UTI Grup și Romanian Soft Company.


Lucrurile s-au desfășurat simplu: De la un capăt la altul al procedurii, caietul de sarcini a eliminat toți ofertanții inițiali, în afară de TEAMNET INTERNATIONAL, doar una dintre companiile eliminate a contestat la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) caietul de sarcini, a urmat un proces în care compania avantajată de caietul de sarcini s-a alăturat ANCPI, astfel încât, în etapa finală a rămas doar o singură companie.

Contestația și procesul

Singura entitate participantă la licitație care a contestat integral procedura și a atacat modul în care caietul de sarcini lăsa în cursă numai compania TEAMNET INTERNATIONAL a fost consorțiul format din firmele Star Storage și Intrasoft.

A fost emis chiar un nou caiet de sarcini, fără deosebiri majore față de primul.

În cele din urmă contestatarii s-au adresat, (în februarie 2013) la CNSC – unde au primit câștig de cauză. CNSC a admis contestația (în ciuda faptului că TEAMNET INTERNAȚIONAL a formulat o cerere de intervenție în nume propriu în litigiul dintre Star Storage și ANCPI– cerere respinsă) și a dispus ca ANCPI să refacă documentația de licitație.

Reprezentanții ANCPI au contestat decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor la Curtea de Apel București. TEAMNET INTERNAȚIONAL a făcut din nou cerere de intervenție în nume propriu, la care toate părțile implicate în proces s-au opus invocând lipsa de calitate procesuală a companiei participantă la licitație.

La primul termen de judecată a făcut o nouă cerere, de această dată de intervenție accesorie, invocând interesul său legitim în susținerea Autorității contractante. Cererea de intervenție accesorie i-a fost admisă iar contestația a fost respinsă de completul de judecată așa că licitația a fost reluată.

Oferta finală

În luna octombrie s-au desfășurat ultimele faze ale licitației. În faza de evaluare a ofertelor tehnice Comisia de evaluare a transmis companiei Star Storage, singurul competitor care s-a zbătut să câștige contractul înafară de TEAMNET INTERNAȚIONAL (UTI și Romanian Soft Company nu au mai depus oferte financiare), două seturi de solicitări de clarificare cu întrebări complexe care ar fi necesitat mult timp pentru pregătire dar pentru care s-au acordat câte trei zile:

-un set de 51 de întrebări a fost transmis în data de 10.10.2013 (vineri după amiază) și avea ca termen de răspuns 16.10.2013, ora 10.00;

-al doilea set de 63 de întrebări a fost transmis în data de 14.10.2013, după ora 18.00 și avea ca termen de răspuns 17.10.2013, ora 18.00.

Oferta Star Storage a fost declarată neconformă.

Astfel s-a ajuns în situația ca în ultima fază a licitației, de depunere a ofertei financiare, să ajungă doar consorțiul al cărui lider a fost TEAMNET INTERNAȚIONAL, care a câștigat licitația cu o ofertă totală cu 0,01 lei mai mică decât bugetul maxim comunicat de ANCPI încă de la începutul procesului de licitației.

Ce spun actorii licitației

Din informațiile cursdeguvernare.ro, documentele licitației tocmai fac obiectul mai multor sesizări la instituțiile de control – de la Curtea de Conturi, până la Parchete. Iar încercările de-a obține puncte de vedere de la instituțiile implicate în licitație s-au soldat cu eșec.

La ANCPI (organizatorul și beneficiarul licitației) , președintele Arthur Rusu a refuzat să discute pe acest subiect și ne-a direcționat către purtărorul de cuvânt al instituției bugetare. Cele 46 de zile de încercări oficiale de-a obține un răspuns nu au dus la niciun rezultat. Adresa oficială a rămas fără răspuns, iar telefoanele (uneori câte 3-4 pe zi) către biroul de presă ne-au furnizat, alternativ, două propoziții: ”Dl. Adrian Nica este într-o ședință”, sau ”Dl. Adrian Nica nu a ajuns la birou – vă căutăm noi”.

Cât despre societatea TEAMNET INTERNATIONAL, aceasta ne-a direcționat pentru răspuns spre firma de PR care se ocupă de imaginea publică a companiei. Adresa oficială către această firmă a produs, după o săptămână, un răspuns telefonic : ”Nu există niciun punct de vedere de la TEAMNET INTERNATIONAL și e puțin probabil că va exista acest răspuns”.

***
Societatea TEAMNET INTERNAȚIONAL a fost înfiinţată de actualul deputat PSD Sebastian Ghiţă, ca parte a grupului de firme Asesoft, alături de Iulian Stanciu. Sebastian Ghiţă a anunţat în luna august a anului 2012 că şi-a vândut toate acţiunile deţinute la firmele de IT&C, inclusiv la TEAMNET. După ieșirea sa din acționariat, companiile au început să câștige multe contracte cu instituțiile bugetare. Sebastian Ghiță a devenit deputat în decembrie 2012.

În piața de profil se fac pariuri că următoarea licitație pe contractele de IT ale instituțiilor publice nu va fi câștigată de TEAMNET INTERNATIONAL, ci de către una din firmele care nu au contestat procedura de la ANCPI.
Pentru că așa spune cutuma în acest fel de economie de piață, în cazurile că firma câștigătoare nu subcontractează o parte din lucrări către cei care nu au corespuns caietului de sarcini.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: