marți

19 martie, 2024

16 martie, 2018

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a trimis vineri, la Administrația Prezidențială, motivarea avizului negativ acordat cererii de ministrului Justiției de revocare a procurorului-șef al DNA.

Documentul conține contrargumente pentru fiecare din cele 20 de puncte ale raportului de 36 de pagini pe baza căruia Tudorel Toader o-a cerut președintelui Klaus Iohannis să o revoce din funcție pe Laura Codruța Kovesi.

Concluzia magistraților – raportul lui Tudorel Toader nu conține nicio referire punctuală la atribuțiile legale încălcate d eșefa DNA.


Hotărârea CSM are 51 de pagini.

Contraargumentele Secției pentru procurori a CSM

„Secția pentru procurori constată că dispozițiile art. 51 al Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor instituie un cadrul legal privind revocarea din funcțiile de conducere, stabilind nu doar situațiile în care aceasta poate interveni și titularii propunerii, ci și aspectele ce trebuie analizate cu ocazia verificării celor patru componente manageriale: organizarea eficientă a activității, comportamentul și comunicarea, asumarea responsabilității și aptitudinile manageriale.

Se constată că, în cuprinsul propunerii de revocare, cu ocazia dezvoltării celor 20 de motive, nu s-a făcut referire punctual la niciuna dintre atribuțiile legale încălcate, nefiind specificată expres componenta managerială vizată”, explică Secția pentru procurori a CSM.

În opinia Secției, acuzația că Laura Codruța Kovesi ar fi generat conflicte juridice de natură constituțională nu se suține, pentru că nu i se poate reproșa procurorului-șef al DNA că nu a prevăzut prin acțiunile sale că ar urma să intre într-un conflict juridic de natură constituțională cu alte puteri ale statului.


De asemenea, se mai spune în document, acuzația privind criticarea unor decizii ale Curții Constituționale sau a unor inițiative de modificare a legii (modificarea codurilor penale) este neîntemeiată și nu i se poate reproșa Laurei Codruța Kovesi că a încercat să submineze autoritatea CCR sau a Parlamentului.

(Descărcați AICI documentul)

Secția de procurori a CSM a dat aviz negativ pe 27 februarie, din cei șapte membri votând pentru înlăturarea Laurei Codruța Kovesi doar ministrul Justiției.

Conform procedurii, șeful statului este cel care va decide, având avizul consultativ al CSM și raportul cu argumentele ministrului, dacă o demite sau nu pe Codruța Kovesi din funcția pe care aceasta o ocupă din 2013.

Al doilea mandat al Codruței Kovesi, și totodată ultimul, urmează să se încheie, în lipsa unei revocări, în 2019.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: