vineri

29 martie, 2024

17 iulie, 2016

avion sua turciaÎncă nu este foarte clar ce anume au dorit cei care au pus la cale lovitura de stat, dar este limpede că încercarea lor de a răsturna guvernul într-un moment când societatea era deja foarte divizată crește riscurile de instabilitate în regiune. O regiune cu miză uriașă pentru occidentali.

Puciul a declanșat o reacție dură din partea guvernanților, care au anunțat deja că se gândesc la reintroducerea pedepsei capitale și că-i vor pedepsi exemplar pe autorii rebeliunii.

În Occident au apărut însă temeri că replica ar putea duce la noi abuzuri și la un regim mai autoritar, ceea ce ar pune în pericol stabilitatea socială și politică a Turicei, o țară-cheie pe harta geo-politică a momentului.


Turcia deține a doua armată ca mărime din NATO (după SUA) și este partener crucial al Washingtonului în regiune.

SUA au 2.200 de militari și membri ai personalului civil al Pentagonului desfășurați în Turcia, iar aproximatic 1.500 dintre aceștia sunt staționați la Incirlik, bază militară din sudul țării de unde aviația americană declanșează misiuni împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

Sâmbătă, după ce Ankara a decis închiderea spațiului aerian în zonă, americanii au fost obligați să suspende misiunile lansate de aici împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

baza aeriana icirlik


Suspendarea activității de la Incirlik va afecta misiunile coaliției în Siria, unde tocmai se înregistrau progrese împotriva jihadiștilor, scrie și The New York Times.

Recep Tayyip Erdogan este un susținător al grupărilor care luptă din 2011 înpotriva lui Bashar al-Assad și Occidentul consideră Turcia parte centrală a soluției din Orientul Mijlociu.

„Prelungirea instabilităţii în Turcia va bloca eforturile secretarului de Stat american, John Kerry, de aplicare a armistiţiului în Siria şi riscă să ameninţe capacitatea SUA de a efectua operaţiuni din Baza militară Incirlik”, scrie NYT.

Ankara acuză SUA că ar fi fost implicate în puci

Potrivit unor speculații, baza aeriană ar fi, de fapt, ținută „ostatică” de către Ankara pentru a avea cu ce să negocieze extrădarea lui Fethullah Gulen, care trăiești în Pennsylvania și este considerat personajul din spatele loviturii de stat încercate vineri noaptea.

Pe de altă parte, potrivit unui oficial turc citat de AFP Ankara suspectează faptul că baza Incirlik ar fi fost folosită de rebeli pentru alimentarea unor avioane de vânătoare utilizate în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu declarase că soldați turci de la baza Incirlik au fost implicați în puci.

Secretarul de stat american John Kerry a reacționat imediat, declarând afirmațiile acestuia sunt false și afectează negativ relațiile dintre cei doi aliați NATO.

„Este un joc cu armata, iar acest lucru este legat de forţe externe”, a declarat sâmbătă și Recep Tayyip Erdogan, care i-a cerut lui Barack Obama să-l extrădeze imediat de Fetullah Gulen, cel acuzat că ar fi pus la cale lovitura de stat. „Domnule preşedinte, vă spun să ne trimiteţi sau ne predaţi această persoană”, a insistat el.

turcia harta

Criza refugiaților

O criză politică și socială în Turcia va avea impact de neimaginat și asupra fluxului de imigranți din Nordul Africii și din orientul Mijlociu.

Uniunea Europeană a promis Ankarei șase miliarde de euro și ridicarea vizelor în schimbul blocării tranzitului refugiaților și pentru a aplica o schemă de retunare a imigranților neeligibili pentru acordarea statutului de azilant.

Acordul UE-Turcia s-a dovedit până acum eficient: Grecia, care înainte de acordul UE-Turcia era principala poartă de acces a migranților în Europa, înregistează în prezent doar 50 de persoane zilnic.

”În primele 6 luni ale anului 2016, am înregistrat 360.000 de intrări ilegale în Europa, număr care este mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, dar fluxul de migranți a scăzut după aprilie”, a anunțat Fabrice Leggeri, d ela Frontex.

În luna aprilie 2016, Frontex anunța că sosirile în insulele grecești au scăzut cu 90% comparativ cu luna martie 2016.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: