joi

28 martie, 2024

5 octombrie, 2015

optimizare fiscalaAstraZeneca, una dintre cele mai profitabile companii din Marea Britanie foloseşte o companie din Olanda pentru a evita plata taxelor fiscale în Regatul Unit- o schemă concepută la câteva luni după ce guvernul britanic a relaxat legislaţia fiscală, în 2013, pentru a ajuta multinaţionalele, anunţă The Guardian.

Opiniile experţilor

În urma unei investigaţii, publicaţia britanică a aflat că gigantul farmaceutic a pus la punct o schemă bazată pe împrumuturi intragrup (2,7 miliarde dolari americani, echivalent a 1,8 miliarde lire sterline) acordate unei subsidiare din Olanda.

În acest mod, compania nu a raportat profit şi nu a plătit nicio taxă în Marea Britanie, deşi la nivel global, în 2013 şi în 2014, a declarat profituri totale de 4,5 miliarde dolari americani.


Experţi în taxe consultaţi de Guardian pentru a verifica descoperirile reporterilor săi au declarat că schema AstraZeneca pare ca fiind construită în scopul evitării taxelor care ar fi trebuit plătite fiscului britanic şi că aceasta ar fi putut realiza beneficii suplimentare în acest mod.

Oficialii companiei au respins această variantă şi au afirmat că măsura nu a adus grupului economii iar structura din Olanda a fost lichidată înainte de previzibila înăsprire a regulilor fiscale internaţionale susţinută de OECD.

Stephen Shay, lector al Harvard Law School, care a deţinut o poziţie de vârf în cadrul Trezoreriei americane şi care a fost audiat în 2013, în calitate de expert, de Senatul american în cadrul anchetei derulate în scandalul impozitelor plătite de Apple, a declarat pentru Guardian că “este dificil de spus” dacă subsidiarele din Olanda ale AstraZeneca “au un scop comercial clar, altul decât obţinerea de rezultate fiscale optime”.

Cum funcţionează schema

aSistemul de creditare olandez a fost conceput de AstraZeneca în aprilie 2013.


Structura, perfect legală, se foloseşte de o cooperativă- entitate legalizată la mijlocul secolului 19, cu scopul de a ajuta industria laptelui din Olanda, foarte puţin utilizată în economia olandeză în prezent.

Cooperativa AstraZeneca este parte a birourilor grupului, care au sediul în apropiere de Haga. Documentele financiare ale AstraZeneca Finance Coöperatief WA nu indică activităţi economice clare: nu există angajaţi pe un stat de plată şi are costuri de operare modeste.

În aceste condiţii, cooperativa a primit credite de 2,7 miliarde euro din partea firmei din Marea Britanie, pentru care a plătit dobânzi către firma-mamă de peste 140 milioane dolari pe an.

Modul diferit de tratare a dobânzilor din Codul fiscal olandez şi din Codul fiscal britanic a fost exploatat în favoarea cooperativei din Olanda, iar organismele fiscale din cele două state au acordat fiecare, structurii care operează în propriul stat, deduceri pentru plata, respectiv încasarea dobânzilor la credite.

Practic, scrie Guardian, AstraZeneca fost capabilă din punct de vedere legal să procedeze astfel prin securitizarea unor deduceri fiscale britanice din structura olandeză de împrumut, precum și prin diminuarea costurilor ridicate de funcționare și de investire în operațiunile sale din Regatul Unit și prin utilizarea altor facilități fiscale, unele aflate în legătură cu cercetarea și dezvoltarea de noi medicamente.

Explicaţiile AstraZeneca

AstraZeneca a recunoscut pentru Guardian aranjamentele olandeze de planificare fiscală, dar afirmă că a utilizat acest sistem în principal pentru asigurarea unor fonduri pentru achiziţii în străinătate. Toate acţiunile au fost aprobate de Fiscul britanic şi de Fiscul olandez, au precizat oficiali ai AstraZeneca.

Explicând decizia de a apela la împrumuturi totale de 2,7 miliarde dolari prin intermediul unei structuri olandeze, AstraZeneca a anunţat: “Am acţionat în baza legislaţiei în vigoare…, care aordă companiilor un mai mare grad de libertate în managerierea operaţiunilor financiare din străinătate. Utilizarea sistemului fiscal în materia planificării nu a produs nicio economie companiei. În 2013 şi 2014, grupul britanic de companii AstraZeneca nu a obţinut profituri din cauza expirării patentelor deţinute şi pentru că a investit continuu în cercetare şi în dezvoltarea de noi tratamente”.

Economistul şef al AstraZeneca, fost consultant guvernamental în materie de legislaţie fiscală

Structura olandeză a AstraZeneca a fost înfiinţată la mai puţin de 5 luni de la intrarea în vigoare a noilor reglementări în materie de fiscalitate, care a redus puterile deţinute de  Oficiul Maiestăţii Sale de Venituri şi Vămi pentru combaterea practicilor de evitare a taxelor de către companiile internaţionale.

Fost inspector al Fiscului britanic, acum jurnalis economic la Private Eye, Richard Brooks a declarat: “Reiese clar din documentele financiare ale AstraZeneca şi din declaraţiile acordate Guardian că acest sistem generează un avantaj fiscal în Marea Britanie”.

Economistul Richard Murphy, a declarat Guerdian: “Structura olandeză pare a fi creată în scop fiscal, pentru anumite avantaje”.

Publicaţia britanică scrie că economistul şef al Astra Zeneca, Ian Brimicombe, a făcut câţiva ani parte din comitetul de consultanţi al Trezoreriei, comitet care a îndrumat guvernul în schimbările legislative adoptate în domeniul fiscal în trecut.

Fără o modificare legislativă sugerată de comitet, intrată în vigoare în urmă cu aproape 3 ani, structura concepută de AstraZeneca nu ar fi funcţionat, scrie The Guardian.

Economie şi politică

Potrivit publicaţiei britanice, George Osborne va recunoaşte luni, în cadrul conferinţei conservatorilor din Mancester, că economia britanică este văduvită de importante beneficii din cauza legislaţiei defectuoase promovate de conservatori.

Tot luni, la Paris, sunt aşteptate reformele pe care OECD le propune  în scopul diminuări practicilor de optimizare fiscală la care apelază multinaţionalele.

Oficiali OECD au averizat că regulile actuale sunt împinse- atât de companii cât şi de statele dornice să atragă investiţii- aproape de limita legalităţii.

În timp ce şi-au declarat susţinerea pentru politicile OECD, diplomaţi britanici au acţionat „în spatel scenei” pentru a prezerva politicile din domeniul fiscalităţii, care au transformat Marea Britanie într-un mediu favorabil afacerilor internaţionale, afirmă Guardian.

Directorul executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, s-a numărat printre cei peste 100 de lideri ai comunităţii de afaceri care au semnat scrisoarea deschisă de susţinere a politicilor fiscale propuse de Partidul Conservator în campania electorală de anul acesta din Marea Britanie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: