luni

22 aprilie, 2024

12 iunie, 2014

Guvernul a înființat Fundaţia „Proiect Ferentari”, aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului – potrivit Legii publicate miercuri în Monitorul Oficial.

Conform actului normativ, Fundaţia „Proiect Ferentari” a fost înfiinţată prin derogare de la Legea 26/2000 (legea asociaţiilor şi fundaţiilor) fiind declarată chiar de la înfiinţare „de utilitate publică”.

Conform legislaţiei în vigoare, calitatea „de utilitate publică” conferă respectivei fundaţii dreptul de a primi în folosinţă gratuită bunuri aflate în proprietate publică.


Conform legii, principalele obiective ale fundaţiei sunt:

  • Îmbunătăţirea permanentă a condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor români de etnie romă în comunităţile în care aceştia trăiesc
  • Identificarea şi administrarea finanţării, cu celeritate şi transparenţă, a obiectivelor de investiţii în comunităţile de romi, indiferent dacă acestea se află în mediul urban sau rural.

Legea a fost aprobată de Parlament şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

”Proiect Ferentari” la nivel naţional

Fundaţia îşi va desfăşura activitatea în baza unui statut aprobat prin ordin al secretarului general al Guvernului.

Organul de conducere şi de administrare al fundaţiei este un Consiliu Director compus din 7 membri, desemnaţi astfel:

  • 2 membri de către Parlament
  • 2 membri de către Guvern
  • 2 membri de către administraţia locală
  • 1 membru din partea unui ONG, desemnat de secretarul general al Guvernului

Conform legii, în vederea atingerii obiectivelor sale, fundaţia desfăşoară următoarele activităţi:

  • Facilitează dialogul cu implementatorii selectaţi în cadrul contractelor-cadru şi, acolo unde va fi posibil, va deveni implementatorul schemelor de grant din programul de cooperare româno-elveţiană şi din finanţarea acordată României prin EEA Grants în cadrul subprogramului „Promovarea participării şi a incluziunii sociale a romilor”.
  • Implementează activităţi investiţionale în zona Ferentari/Rahova din Bucureşti şi în zonele ulterior identificate ca posibile beneficiare din ţară
  • Stabileşte priorităţi investiţionale la nivelul comunităţilor de romi din România, în parteneriat cu Fondul Român de Dezvoltare Socială
  • Propune fiecărui Consiliu judeţean planurile de dezvoltare pentru comunităţile de romi şi, acolo unde este solicitată, asistă consiliile locale în creearea acestor planuri
  • Asistă Punctul naţional de contact în realizarea procesului de monitorizare a implementării Strategiei
  • Oferă asistenţă tehnică Agenţiei Naţionale pentru Romi şi asociaţiilor neguvernamentale rome, atunci când solicită
  • Promovează cultura romă în România şi în străinătate

Mizele financiare – trecut şi viitor

Conform ultimului raport de activitate publicat (pentru anul 2012), Agenţia Naţională pentru Romi a derulat un program de incluziune socială cu o valoare de 58,5 milioane dolari, bani împrumutaţi de guvern de la Banca Mondială.

Conform datelor Ministerului Fondurilor Europene, la nivelul programului operaţional POS DRU 2007-2013 au fost realizate 70 de proiecte exclusive pe problematica romă, valoarea totală eligibilă a acestora fiind de aproximativ 170 milioane de euro.

Acestea au fost:

  • 59 de contracte de finanţare pentru proiecte de incluziune socială, în valoare totală de 153 milioane de euro
  • 6 contracte pentru prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii, în valoare totală de 15,6 milioane euro
  • 5 contracte pe domeniul ocupării forţei de muncă, în valoare totală de 2,17 milioane de euro

Comunităţile de romi au mai beneficiat în trecut de finanţări ale guvernelor Franţei, Suediei şi Norvegiei sau de grant-uri elveţiene.

Miza viitoare se întrezăreşte din Strategia guvernamentală de incluziune a romilor, în care doar costul de implementare al respectivei strategii, pentru perioada 2013-2015, este estimate la 55,3 milioane de euro.

Noua Fundație – concurenţă pentru o structură guvernamentală

Guvernul mai are însă, chiar în structură, o entitate care are același obiect de activitate: până la apariţia Fundaţiei Proiect Ferentari, Agenţia Naţională pentru Romi era singura structură guvernamentală de reprezentare a romilor în plan naţional.

Instituţia funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, în subordinea Guvernului şi este coordonată de ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, în subordinea căruia se află acum și proaspăt înființata fundație.

Agenţia Naţională pentru Romi este condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a Primului-Ministru. Din 9 ianuarie 2013, această funcţie este deţinută de Vasile Daniel, fost consilier al lui Marko Bela.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, conform datelor disponibile de la recensământul efectuat în 2011, în România s-au declarat de etnie roma un număr de 621.573 de cetăţeni (sub 3,5%).

Estimările specialiştilor şi ale ONG-urilor de specialitate, citate de Carta Albă a ONG-urilor din România, variază însă între 1.500.000 şi 2.000.000 de romi. Din datele Consiliului Europei, în România trăiesc 1.850.000 de romi.

De soarta acestora se preocupă, conform datelor Centrului Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii- Romani CRISS, aproximativ 125 de ONG-uri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Ponta il plagiaza pe Mazare.
    Rromi din toata Romania, uniti-va !
    Carte multa nu se cere,
    Dai un vot si ai de-o bere.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Ponta il plagiaza pe Mazare.
    Rromi din toata Romania, uniti-va !
    Carte multa nu se cere,
    Dai un vot si ai de-o bere.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: